Hyvinvointialueen tärkeä hetki

Hyvinvointialueellamme on nyt tärkeä hetki. Alueen palveluverkko- ja strategiasuunnittelu on loppusuoralla. Muun muassa kunnilla on vielä vähän aikaa lausua kantansa asioihin. Sen jälkeen asiat menevät jatkovalmistelujen kautta hyvinvointivaltuuston päätettäväksi heti juhannuksen 2023 jälkeen.

Näen asioiden valmistelussa isoja ongelmia. Kuntien sote-palvelut ovat heikkenemässä oleellisesti monessa kunnassa, eikä kuntalaisilla ole kovin paljon sanottavaa esityksiin. Monella asukkaalla ei ole edes tietoliikenneyhteyksiä kotonaan. Heidän mahdollisuudet lausua asiasta ovat erittäin haasteellisia, vaikka he tarvitsevat näitä palveluita ehkä kaikkein eniten. Se siis siitä asiakkaiden tasapuolisesta kuulemisesta! Eipä taida mennä ihan hallintolain mukaisesti.

En voi ymmärtää myöskään sitä, että asioiden etenemistä viedään mahdollisimman nopeasti eteenpäin, kuin ”käärmettä pyssyyn”. Lausuntoaika on selvästi riittämätöntä vaikka kyseessä on hyvinvointialueen yksi tärkeimmistä asioista – palveluverkko ja palveluiden saatavuus.

Hyvinvointialueen palvelustrategian mukaan asiakas pääsee oikeaan palveluun, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tämän toteuttamisessa tulee olemaan isoja haasteita. Uskon, että tämä on pelkkää juhlapuhetta. Pessimisti ei pety!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *