Kotimaisen kalan edistämisohjelmalle jatkoa

Pohjois-Karjalan kaksipäiväiset kalatalouspäivät ovat takana. Saimme paljon uutta tietoa osakaskuntien yhdistymisestä, vaelluskalojen elvyttämisohjelmasta, rysäpyynnistä, hoitokalastuksen merkityksestä, kalaston tilasta ym. Kiitos järjestäjille järjestelyistä!

Ehkä eniten huolestuttavaa tietoa tuli järvilohen ja -taimenen tilasta sekä kalanviljelystä. Uusien kalanpoikasten saaminen on todella kiven takana, erityisesti järvilohen ja -taimenen osalta. Tuotantoa haittaa nimen omaan kalanvijelylaitoksissa emokaloihin iskenyt vesihome. Vesihomeesta on tullut todellinen riesa, sillä altaissa sieni pääsee leviämään helposti. Erityisesti järvilohi, järvitaimen ja siika ovat herkkiä vesihomeelle. Kuhanpoikaset eivät ole niinkään vaarassa vesihomeelle.

Kalavaramme antaisivat meille jo nyt mahdollisuuden nostaa Suomi täysin omavaraiseksi kalankulutuksen suhteen. Tämä toki edellyttäisi nykyistä suuremman arvon antamista muun muassa silakalle ja särkikaloille. Norjan lohen tuonti tulisi korvata kotimaisella kalankasvatuksella koska meillä on siihen hyvät mahdollisuudet. Paljon paremmat kuin monella muulla Euroopan maalla.

Olen Kalatalouden keskusliiton johtokunnan varapuheenjohtaja. Olen sitoutunut: Kotimaisen kalan edistämisohjelman jatkamiseen. Se on yksi eduskuntavaalien teemoistani. Tämä olisi oikea askel omavaraisuuden ja samalla huoltovarmuuden suuntaan.

Lähde: https://mmm.fi/kalat/strategiat-ja-ohjelmat/kotimaisen-kalan-edistamisohjelma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *