Järjestyksenvalvonnassa on ongelmia, mutta myös vaaratilanteita


Uutisten mukaan Etelä-Suomessa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet työssään kohtaamia henkilöitä suojaisempaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, jonka jälkeen he ovat pahoinpidelleet uhreja ja vieläpä kuvanneet tällaiset uroteot. Minä, kuten monet muutkin, pidämme tällaista toimintaa täysin sopimattomina ja vartijan ammatin arvostusta vähentävänä toimintana. Poliisi tutkii tapahtumia!

Viimeisin uutisoitu tapahtuma on Espoon Ison Omenan kiinniottotapahtuma, missä järjestysmiesten asiakkaana ollut nainen menehtyi. Itse en tapahtuneen videon perusteella huomaa asiassa toimitun väärin. Tilanteen lähtökohtaahan emme kukaan tunne. Olen ollut poliisin voimankäyttökouluttajana 12 vuotta ja samalla tavoin häiriökäyttäytymiseen johtaneita tapauksia hoidetaan sielläkin. Poliisi kuitenkin tutkii tätäkin tapausta ja niin pitää tehdäkin!

Kaikkia vartiointifirmoja, vartijoita sekä järjestyksenvalvojia on turha syyttää tapahtumista. Suomen kymmenissä tuhansissa järjestysmiehissä on monenlaisia miehiä ja naisia. Osa heistä saa palkkaa ja osa toimii vapaaehtoisina ruokapalkalla esimerkiksi festivaaleilla yms. Monella koulutus esimerkiksi voimankäyttötilanteisiin on ollut vähäistä. Sanotaan, että töissä oppii. Tosiasia on myös se, että osan heistä ei olisi koskaan pitänyt tulla näin vaativaan työhön. Jokaisessa ammatissa on henkilöitä jotka ovat väärässä ammatissa, niin on poliisissakin.

Ravintoloiden portsaripalvelu on usein ulkoistettu turva-alan firmoille. Pidän tällaista ulkoistusta asiakkaiden turvallisuutta parantavana tekijänä. Näin pitäisi olla, mutta toisenlaistakin viestiä kuulee ja erityisesti eteläisestä Suomesta. Uskon, että tälläkin hetkellä portsarina saattaa olla henkilö, joka on jonkin tunnetun rikollisryhmän jäsen tai tiiviissä kanssakäymisessä jonkin jengin kanssa. Näin on ollut jo pitkään, eikä todellista muutosta ole näkyvissä. Poliisi kyllä puuttuu tilanteeseen, mikäli heille asti henkilöstä on tieto mennyt.

Muutama vuosi sitten uutisoitiin, että ”Cannonball MC-moottoripyöräkerhon jäsen oli ovimiehenä ravintolassa Turun keskustassa. Poliisi peruutti jengiläisen Järjestyksenvalvojan kortin. Valitusrumban jälkeen korkein hallinto-oikeus vahvisti, että perumisen perusteeksi riitti rikollisryhmän jäsenyys”.

Vartijan ja järjestysmiesten työ on joissain tapauksissa ja työtehtävissä erittäin vaarallista. Erityisesti silloin kun työtä tehdään yksin. Näin toimivat esimerkiksi myymälöissä toimivat vartijat ja järjestyksenvalvojat. Heidän asiakkaana ovat samat narkkarit ja rikoksentekijät, jotka poliisi hoitaa työtehtävissään vähintään kahden poliisin partiona. Toivoisin, että lainlaatijat saisivat lakimuutoksilla heidänkin ammattia turvallisemmaksi. Toivon jokaiselle vartijalle sekä järjestysmiehelle jaksamista vaativassa työssänne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *