Verotietojen julkisuus on tärkeää

Jokin aika sitten verohallinto julkaisi vuoden 2021 verotiedot. Näissä tiedoissa näkyvät vain tulot, jotka on Suomessa valtionverotuksen alaisia. Osa suurituloisista haluaisi mieluimmin pitää tulotietonsa salaisina. En pidä tällaista kovin fiksuna toimintana, koska verotietojen julkisuus ja läpinäkyvyys on tärkeää.

Monissa kesksuteluissa kuulee puhuttavan, että verotietojen julkisuus aiheuttaa turhaa kateutta. Minun mielestäni ei ole mitään hävettävää, että joku tienaa hyvin omalla työllään. Vilpilliset keinot ovat ihan eri asia! Niistä minäkin poliisina olen kiinnostunut.

Raha ja varallisuus ovat monesti sidoksissa yhteiskunnallisen vallan kanssa, joten senkin vuoksi tätä yhteyttä on tärkeää pystyä seuraamaan. Verotietojen julkisuus ja sitä myötä avoimuus ovat myös omiaan edistämään kansalaisten luottamusta päätäjiin sekä koko yhteiskuntaan. Saas nähdä pääsevätkö kansalaiset Amerikassa näkemään lopulta entisen presidentti Trumpin verotiedot vai yritetäänkö ne edelleen pimittää.

Verotietojen julkisuudesta on myös hyvä muistaa, että veroja kannetaan meidän yhteiseksi hyväksi. Mitä isommat tulot, sitä enemmän veroja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *