Eläkeläisten verotus kaipaa pikaista uudistamista

Moni eläkkeelle jäävä kokee jäätävän yllätyksen, kun uuden verokortin ennakonpidätysprosentti ei juurikaan laske verrattuna palkkatyön verotukseen, vaikka bruttoeläkkeen määrä on vain keskimäärin 60 prosenttia työtulosta. Myös vuoden vaihteessa eläkkeisiin tuleva korotus jää monelta eläkkeensaajalta mitättömäksi, sillä veroaste nousee samassa suhteessa. Kaiken lisäksi tilannetta hämmentää se, jos eläkeläinen tekee vaikkapa osa-aikaista palkkatyötä. Työstä saatu palkkatulo lasketaan yhteen eläketulon kanssa ja näin eläkkeestä perittävä vero nousee vielä entisestään, eikä palkkatyöstä jää käteen juuri mitään.

Mielestäni eläkeläisten verotussysteemi kaipaa pikaista uudistamista. Eläkeläiset ovat palkkatyönsä aikana maksaneet veronsa kiltisti, eikä miltään kantilta tarkasteltuna ole reilua se, että valtio haukkaa pienistä eläkkeistä yhä vain enemmän. Eläkeläisten veroastetta on pystyttävä laskemaan alaspäin lainsäädännön keinoin. Muutoksen lähtökohtana tulee olla veroasteen laskemisen lisäksi se, että eläkeläisenä tehdystä työstä saatua bruttotuloa verotetaan eläkkeestä erillisenä eränä.

Tänä päivänä monella alalla koetaan työvoimapulaa. Moni eläkeläinen pohtii vaikkapa vain osittaista työhön paluuta tai jaksoluontoista työtä, mikä helpottaisi vaikkapa hoitoalan tilannetta merkittävästi. Usein työhaaveet karahtavat kuitenkin kiville viimeistään sen jälkeen, kun eläkeläinen ottaa yhteyttä verottajaan. Miksi ihmeessä tehdä työtä, jos siitä ei jää käteen juuri mitään? Aiheellinen kysymys ja tilanne pitää korjata nopeasti. Meillä ei ole varaa pitää ammattitaitoista työreserviä työelämän ulkopuolella liian kireän verotuksen takia.


Kari Kulmala, kok
eduskuntavaaliehdokas

Sanomalehti Karjalainen 19.11.2022

Koti-Karjala 23.11.2022

Iisalmen Sanomat 26.11.2022

Lieksan Lehti 28.11.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *