Kansalaisaloite 20.8.2022, ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Tämän vuotinen karhumetsästys on pääosin ohi kannanhoidollisesta metsästyksestä tehtyjen valitusten vuoksi. Varmista, että tulevaisuudessa tilanne on toinen! Allekirjoita kansalaisaloite!

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11115

Kansalaisaloitteen otsikko: Suurpetojen kannanhoidollisten pyyntilupien valitusoikeus tulee olla vain paikallisilla toimijoilla, eikä suurpetojen kannanhoidollisiin pyyntilupiin liittyvät valitukset saa johtaa kaatolupien toimeenpanokieltoon.

Aloitteen sisältö:

Vaadimme, että lakia muutetaan siten, että suurpetojen kannanhoidollisten pyyntilupien valitusoikeus tulee olla vain paikallisilla toimijoilla, eikä suurpetojen kannanhoidollisiin pyyntilupiin liittyvät valitukset saa johtaa kaatolupien toimeenpanokieltoon.

Perustelut:

Suomessa suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen osalta eduskunta sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat paljon vartijoina. Eduskunta vahvistaa lait. Ministeriö vastaa suurpetojemme lainsäädännön, normiston sekä kannanhoitosuunnitelmien valmistelusta. Ministeriölle Luonnonvarakeskus tuottaa vuosittain tarvittavat tutkimukset sekä kanta-arviot suurpedoistamme. Riistakeskus vastaa suurpetoihin kohdistuvista kaatoluvista.

Suurpetojen kaatoluvat eivät ole tuulesta temmattuja vaan kannanhoito perustuu aina jokaiselle lajille valmisteltuun, virkamiestyönä tehtyyn tarkkaan hoitosuunnitelmaan, jossa on huomioitu tarkasti suurpetojen elinvoimaisuus ja sen turvaaminen. Heidän virkavastuulla tehtyyn työhön tulee kansalaisten voida luottaa.

Suurpetojen kannanhoidollisesta metsästyksestä tehdyt valitukset vaarantavat vahvoilla suurpetoalueilla olevien ihmisten turvallisuuden. Suurpetojen ihmisarkuus vähentyy, petojen ja ihmisten kohtaaminen yleistyy sekä kotieläinvahingot lisääntyvät merkittävästi. Suurpetojen aiheuttamista vahingoista valtio maksaa asianomistajille noin 10 miljoonaa euroa vuosittain. Tätä kaikkea voitaisiin vähentää kannanhoidollinen metsästys sallimalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *