Nato kutsuu, halusimmepa sitä taikka emme

En ole koskaan ennen ollut kovin Nato-myönteinen, mutta nyt Putin sotaretkellään Ukrainaan on muuttanut mielipiteeni. Tarvitsemme oman vahvan asevelvollisuuden ja puolustuksen lisäksi myös Naton antaman suojan. Suomi ei ole hyökkäämässä minnekään, eikä sitä tee Natokaan. Venäjästä ei voi sanoa samaa, koska se haikailee edelleen omia etupiirejään.

Ukrainan sodan alettua tapahtumat ovat muuttuneet nopeasti. Suomi ei voi olla enää missään Venäjän ja Läntisen-Euroopan välimaastossa. Suomi on kuulunut jo pitkään Euroopan Unioniin ja osallistuu Venäjään kohdistuviin pakotteisiin. Suomi on puolensa valinnut ja koko asetelma on muuttunut peruuttamattomasti. Suomi ei ole enää Venäjältä katsottuna mikään ystävällismielinen maa.

Itse näkisin parhaana Suomelle Natossa Norjan ratkaisua. Siinä Suomeen ei rauhan aikana sijoitettaisi ydinaseita, eikä pysyvästi muita kuin oman maan sotilaiden sotilastukikohtia. Suomen tulee edelleen Natossakin pitää kiinni yleisestä asevelvollisuudesta ja vahvasta omaehtoisesta puolustuksestaan.

Ukrainan sodan aikanaan loputtua seuraa ns. kylmän sodan jakso. Se voi kestää hyvinkin pitkään, ja siihenkin meidän tulee varautua. Venäjän varaan emme voi talouttamme tai energiansaantiamme enää laskea. Edellinen kylmän sodan jakso kesti Neuvostoliiton hajoamiseen, vuoteen 1991 saakka. Tulevasta ei kukaan tiedä mitään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *