Oikeita päätöksiä kuljetusalan turvaamiseksi

Hallitus teki aikanaan ison virheen polttoaineveroa korottaessaan. Päätöstä perusteltiin muun muassa ilmastollisilla syillä. Päätös on lisännyt alueellista epätasa-arvoa ja heikentänyt Suomen kilpailukykyä. Pitäisi ymmärtää, että polttoaineen verotuksen korotus johtaa aina merkittävästi kasvaviin kustannuksiin paitsi maaseudulla asuville suomalaisille, myös kotimaiselle kuljetusalalle ja sen kautta teollisuudelle.

Erityisesti Suomen ulkorajojen läheisyydessä suomalaisten kuljetusyrittäjien on erittäin vaikeaa pärjätä ulkomaisten yrittäjien kanssa muun muassa polttoaine- ja palkkakuluissa. Tällä hetkellä esimerkiksi virolainen ajoneuvo voi tulla Suomeen harjoittamaan liikennöintiä ns. kabotaasisäännösten turvin. Järjestelmän mukaan ajoneuvo saapuu Suomeen ja purkaa täällä kuormansa. Tämän jälkeen yrittäjä saa ajattaa Suomessa autolla kolme kuljetusta, ennen kuin auton kuljettajineen on poistuttava maasta tai ainakin käytävä rajojemme ulkopuolella. Tällainen toiminta romuttaa suomalaisen kuljetusyrittäjän kilpailukykyä, eikä ole maamme etujen mukaista.

Pidän tärkeänä, että polttoaineveron puolittamisen lisäksi hallituksen on välittömästi luotava ammattidiesel-järjestelmä logistiikan tarpeisiin. Vain näillä toimilla voimme taata alhaisemmat kuljetuskustannukset ja Suomen kilpailukyvyn kansainvälisillä markkinoilla myös tulevaisuudessa. Suomen hallituksen pitäisi tehdä viimeinkin oikeita päätöksiä asian suhteen, eikä vain pitää juhlapuheita kuljetusalan tilaisuuksissa.

Sanomalehti Karjalainen 27.3.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *