Jyrkkä ei kalastusta haittaavalle esitykselle

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi jätelain ja merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta on lausuntokierroksella. Jätelain tuottajavastuusääntelyn piiriin sisällytettäisiin uusina tuoteryhminä muun muassa muovia sisältävät kalastusvälineet.

Pidän lakiesityksessä esitettyjä toimenpiteitä, niin kutsuttua EU:n SUP-direktiivin toimeenpanoa, ylimitoitettuna kalastuksessa syntyvän muovijätteen aiheuttamiin todellisiin ongelmiin verrattuna. Esitys koskee niin kaupallisessa kalastuksessa käytettäviä pyydyksiä (verkot, nuotat, troolit, rysät) kuin vapaa-ajankalastuksessakin käytettäviä pyyntivälineitä (vieheet, siimat, onget). SUP-direktiivi on kalastusvälineitä koskevalta osin alun perin tehty Suomesta poikkeavia kalastustapoja ajatellen. Jatkossa se ei sitä enää olisi.

Esityksen perusteet ovat suurelta osin olettamuksia ja yksittäisten henkilöiden mielipiteitä. Olen sitä mieltä, että esityksen tekijät eivät näe itsekään todellista muutostarvetta, koska esityksen perusteluihinkin on kirjattu: ”Kalastusvälinejätteen määrästä ei ole tällä hetkellä luotettavaa tutkimustietoa.” Esitys on siis tehty vailla riittävää tutkimustietoa ja oletuksella, että esitys menee automaattisesti läpi näin ”vihreänä aikana” miettimättä esimerkiksi esityksen mukanaan tuomia kustannusvaikutuksia tai hankaluuksia kalastajille.

Pidän esitettyjä toimenpiteitä erittäin vahingollisina Suomen kalastusvälineteollisuudelle sekä uhkana koko Suomen kaupallisen kalastuksen kannattavuudelle. Esitys leimaa kaikkia kalastajia ja on vaikutuksiltaan päinvastainen hallitusohjelman mukaiselle kotimaisen kalan edistämisohjelmalle.

Kari Kulmala, Rääkkylä, kok

kunnanvaltuutettu

Kalatalouden Keskusliiton johtokunnan varapuheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 23.2.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *