Maatalouden ahdinko pahenee

Suomalainen maatalous on pahassa kriisissä, eikä sitä ainakaan Putinin toimet Ukrainan alueella paranna. Suomessa viime vuosi oli katovuosi. Öljyn hinta kohosi entisestään ja sen myötä nousi polttoaineiden ja lannoitteiden hinta. Jo pelkästään nämä seikat tekevät maatalouden harjoittamisen erittäin haastavaksi tälle vuodelle. Monet ovatkin jatkossa vähentämässä tuotantoeläimien sekä viljellyn peltoalan määrää. Samaan aikaan ruokakaupat tekevät ennätystulosta!

Mitä tämä kaikki loppujen lopuksi tarkoittaa? Jos alkutuottaja ei saa tuotteestaan parempaa hintaa, syömme jatkossa entistä enemmän ulkomaista ruokaa ja suomalaisesta ruuasta on tulossa jatkossa entistä kalliimpaa. Ruuan tuotannon väheneminen merkitsee myös, että sen alan työt ja työpaikat vähenevät.

Jotkut ovat kateellisia maanviljelijöiden saamista maataloustuista. Maataloustuet on tarkoittu siksi, että saisimme syödä halvempaa kotimaista ruokaa. Tuet siis kuuluvat jokaiselle kotimaista ruokaa tuottavalle maanviljelijälle. Ellei tukia maksettaisi, kotimaisella maataloudella ja sen myötä kotimaisella ruualla ei olisi tulevaisuutta.

Menen vielä hieman Putiniin ja Ukrainan tilanteeseen. Voi olla, ettei ensi kesänä Ukrainasta tai Venäjältä tule suomalaisille tiloille kausityöntekijöitä. Tämä on katastrofi puutarha-alalle, mm. mansikanpoimintatiloille. Tähänkin Suomen hallituksen tulisi valmistautua jo nyt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *