Opintolainaa anteeksi?

Suomessa on alkamassa ensi vuonna kokeilu, missä yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneita houkutellaan töihin ns. harvaan asutulle alueelle alueellisella opintolainahyvityksellä. Olin tätä kokeilua suunnittelemassa viime vaalikaudella puolueeni edustajana Hama-parlamentaarisessa työryhmässä. Hyvä, että hallitus on viemässä asian maaliin saakka.

Norjassa tällä on onnistuttu houkuttelemaan vastavalmistuneita työntekijöitä maaseudulle. Tämä on siis onnistunut vuonojen maassa, joten miksei meilläkin? Ainakaan tälle ei ole mitään perustuslaillista estettä.

Norjassa valtio hyvittää opintolainaa kymmenen prosenttia lainan kokonaismäärästä vuosittain. Suomessa arvioidaan, että hyvitys voisi olla ensimmäisenä vuonna 3600 euroa ja seuraavina vuosina 2600 euroa. Työnteko ei olisi sidottu millään tavoin asuinkuntaan. Pidän kokeilua enemmän kuin kokeilemisen arvoisena. Valitettavasti tähän kokeiluun osallistujat (n. 20000) arvotaan, eli tämä ei koske kaikkia vuonna 2023 opintonsa päättäneitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *