Ei Natoon ilman kansanäänestystä

Uutissuomalaisen (Karjalainen, 3.2.) mukaan 43 prosenttia suomalaisista toivoo, että eduskunta ratkaisisi Nato-jäsenyyskysymyksen ilman neuvoa antavaa kansanäänestystä. Mielestäni mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ei tule päättää ilman kansanäänestystä. Asia on niin suuri, että tarvitsemme jäsenyydelle koko kansan tuen. Uskon, että suurin osa kansasta tietäisi mistä äänestäisi, vaikka osa äänestää aina tunteella tai viimeisimmän gallupin mukaan.

Siitä, onko jäsenyyden hakeminen juuri nyt ajankohtaista, voidaan olla montaa mieltä. Mielestäni jäsenyyden hakeminen ei ole juuri nyt ajankohtaista, mutta ns. Nato-optio tulee ehdottomasti säilyttää. Turvallisuustilanne lähialueilla voi muuttua hyvinkin nopeasti ja tähän tulee voida reagoida.

Viranomaiset harjoittelevat vuosittain erilaisia valmiussuunnitelmia ja pyrkivät näin minimoimaan mahdolliset hyökkäykset tai onnettomuuksien vaikutukset. Erityisesti valmiuslaki antaa poikkeusoloissa viranomaisille lisää toimivaltuuksia valvontaan ja säännöstelyyn. Valmiuslaki tulee päivittää vastaamaan nykyhetkeä mahdollisimman pian. 

Olemme varautuneet moneen asiaan, mutta täydellinen varautuminen ei ole koskaan mahdollista. Tänäkin talvena pelkästään tykkylumi lamauttaa koko sähköverkon tietyillä alueilla. Sähkö- ja tietoliikennevarmuus on monen maan akilleenkantapää. Valitettavasti nyky-yhteiskunta on näistä riippuvainen, kuten moni maa puhtaasta vedestä. Yksi on joka tapauksessa varmaa: jo nyt Suomen mahdollinen vihollinen tietää, mihin ja miten tarvittaessa iskeä.

Kari Kulmala, kok, Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 10.2.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *