Kannan säätelyllä sudet ja ihmiset sulaan sopuun

Maa- ja metsätalousministeriö esitti viimeinkin virallisesti, että suden kannanhoidollinen metsästys tulee sallia tulevana talvena. Pitkäänpä tätä päätöstä piti vatuloida! Monta metsästyskoiraa ja tuotantoeläintä menetti täysin turhaan henkensä ennen oikeaa päätöstä. Moni pieni koululainen ja hänen vanhempansa saivat pelätä turhaan, vaikka yhteiskunnan tulee aina turvata koulutie. Nyt on kuitenkin parempaa luvassa, vaikka näistäkin luvista varmasti valitetaan normaaliin tapaan.

Olisimme voineet toimia jo aikaisemmin Ruotsin, Norjan tai Viron mukaisesti. Näissä maissa susien vähentäminen kuuluu normaaliin elämään, Venäjästä puhumattakaan. Uskon kuitenkin tämän kannanhoidollisen metsästyksen toteutuneen vasta sitten, kun nuo 20 sutta ovat nahkoina.

Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että susi on hieno ja jalo eläin, se kuuluu Suomen luontoon. Mutta sitä, millä tavoin nämä korpimaiden luontokappaleet näyttäytyvät ihmisten arjessa, ei tarvitse hyväksyä. Ei ole oikein, että laillista koiran kanssa tapahtuvaa metsästystä ei voi harjoittaa susien vuoksi tai että tuotantoeläimiä ei voi pitää ulkona samasta syystä. Joidenkin mielestä pienellä koululaisella pitäisi olla jopa “kello kaulassa” ilmoittamassa pienestä ihmisestä susille.

Sudet aiheuttavat pelkoa ja ahdistusta. Niille on näytettävä paikkansa Suomen luonnossa. Se paikka ei ole siellä, missä ihmiset asuvat, harjoittavat elinkeinotoimintaa ja harrastavat. Muuta luontoa on niille tarjolla yllin kyllin ja se paikka niille on osoitettava. Nyt esillä oleva mahdollinen kannanhoidollisen metsästyksen salliminen on oikea askel kohti susikannan säätelyä sellaiseksi, että ihmiset ja sudet voisivat elää sulassa sovussa keskenään.

On selvää, että Suomessakin on tarvetta susikannan säätelylle. Samalla ehkäistään niiden aiheuttamia vahinkoja ja saadaan pihasudet poistettua. Voin itse luvata osan vapaa-ajastani susien poistoon eli olen edelleen käytettävissä.

Lieksan Lehti 11.11.2021

Sanomalehti Karjalainen 12.11.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *