Maakuntavaaleihin kolme kuukautta aikaa, oletko valmis?

Aluevaalit, maakuntavaalit vaiko hyvinvointialuevaalit? Ehkä muitakin nimiä vaaleille on mietitty, mutta minulle nämä ovat maakuntavaalit. Se kuvaa parhaiten näiden vaalien tarkoitusta, eikä minulla ole omalta osaltani näissä vaaleissa tarkoitus avata nykyistä maakuntajakoa. Se ei liene edes tämän vaalin tarkoitus.

Monelle äänestäjälle ja päättäjällekin on vielä epäselvää, mikä on vaaleilla valittavan maakuntavaltuuston tehtävä. Lyhyesti sanottuna: tämä vaaleilla valittava valtuusto tulee päättämään maakunnallisesti järjestettävistä sote- ja pelastuspalveluista vuoden 2023 alusta alkaen. Siis myös pelastuspalveluista, jotka ovat meille jokaiselle erittäin tärkeitä. Myöhemmin valtuustolle on arvioitu tulevan vielä lisää tehtäviä ja niiden mukana tietenkin lisää valtaa.

On hieman harhaanjohtavaa, että juuri valittiin uusi maakuntavaltuusto. Tällä valtuustolla on omat maakuntavaltuustoon liittyvät tehtävänsä, mutta mielestäni se tulisi lakkauttaa mahdollisimman lyhyen siirtymäajan jälkeen, kun uusi maakuntavaltuusto aloittaa työnsä. Emme millään muotoa tarvitse tuplakustannuksilla kahta erilaista valtuustoa lautakuntineen ja jaostoineen.

Maakuntavaaleihin liittyy olennaisesti puhe maakuntaverosta. Mielestäni emme tarvitse uutta maakuntaveroa, mikäli kokonaisveromme samalla nousee. Jokainen meistä muistaa varmasti joitain veroja, mitkä oli tarkoitettu vain väliaikaiseksi. Tällaiseen lupaukseen en toivoisi meitä enää johdatettavan.

Kari Kulmala, (sin) Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 20.10.2021

Lieksan Lehti 21.10.2021

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *