Hallitus ottaa velkaa velan päälle

Vuosien 2009 – 2017 aikana Suomi otti velkaa yli 52 miljardia euroa. Vuonna 2018 kävi niin, että Suomen valtion velka laski yllättäen vajaalla 900 miljoonalla eurolla edellisvuodesta. Sen jälkeen on otettu velkaa velan päälle, eikä loppua ole näkyvissä. Ensi vuonnakin velkaa otetaan noin kuusi miljardia euroa. Samaan aikaan Suomen väestörakenne uhkaa nostaa monissa kunnissa huoltosuhteen kestämättömälle tasolle, eivätkä ennusteet syntyvyyden laskusta kehitystä helpota. Tällä hetkellä velkakello.fi mukaan Suomen valtion velkaa on jo yli 130 miljardia euroa ja sinun oma osuutesi siitä on yli 23 tuhatta euroa.

Valtiolla on lisäksi tulossa suuria investointeja muun muassa merisota-alusten ja ilmavoimien hävittäjien hankinnoissa, joita ainakin itse pidän välttämättöminä. Kyse on Suomen puolustuksesta.

Jokin tässä velanotossa ei kuitenkaan täsmää. Jossain vaiheessa tulee pää vetävän käteen. Silloin ei auta nykyisen hallituksen toivotaan toivotaan -politiikka, vaan kuluja on saatava karsittua pysyvästi. Samalla on kuitenkin päätettävä, mitkä ovat ne peruspalvelut, jotka pystytään ylläpitämään. On selvää, että taantuman aikana on järkevää elvyttää taloutta jopa velalla, mutta se ei voi olla pysyvä olotila, kuten Suomessa näyttäisi nyt tilanne olevan. Tästä kaikesta lankeaa lasku jälkipolvillemme ja siitä olen erittäin huolissani.

Luovun puolueen puheenjohtajuudesta seuraavassa puoluekokouksessa 18.9.2021. Omassa asuinkunnassani enemmän kuin joka kymmenes äänestäjä äänesti minua kuntavaaleissa ja olin kolmannen kerran peräkkäin kuntamme ääniharava. Siitä huolimatta valtakunnallisesti huonosta kuntavaalimenestyksestämme kantaa vastuun aina puheenjohtaja. Olin valmis ottamaan vastuun puolueen johdosta kaksi vuotta sitten ja nyt on jälleen vastuunoton aika.

Seuraavaksi on Helsinkiä lukuun ottamatta vuorossa aluevaalit. Helsinki järjestää jatkossakin itse sote-palvelunsa. Menestyäkseen seuraavissa eduskuntavaaleissa on menestyttävä myös aluevaaleissa.

Kari Kulmala, Sinisten puheenjohtaja

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *