Sinisiltä ei tule tukea kannabisaloitteelle

Vihreiden kannanotto kannabiksen laillistamiseksi ei saa minkäänlaista tukea Sinisiltä. Vihreiden esitys ei ole tosin millään lailla yllätys. Heiltä ei löydy ymmärrystä maaseudun ihmisille, susien kannanhoidolliselle metsästykselle, hanhiongelmille eikä myöskään metsänhoidolle, maataloudelle tai siitä saatavalle suomalaiselle ruoalle. Kannabiksen käytölle eli ”pössyttelylle” ymmärrystä vihreiltä kyllä löytyy. Kannabiksen makea tuoksu tuntui joskus jopa eduskunnan käytävillä – siellä, missä säädetään lait meidän kaikkien turvallisuuden takaamiseksi. Aikaisemmin nykyinen sisäministerimme halusi mennä vieläkin pidemmälle ja jopa poistaa rangaistavuuden kaikista huumausaineista. Seuraavaksi todennäköisesti poistettaisiin rangaistavuus myös rattijuopumuksista, koska nykyisin yli puolessa ainakin osasyynä ovat huumausaineet.

Vihreät haluavat suojella kaiken mahdollisen luonnossa, vain ihminen ja ihmisten suojeleminen unohtuu. Tutkimusten mukaan kannabiksen vapauttamisesta seuraavat ongelmat ovat selvästi suurempia kuin siitä saadut hyödyt, pois lukien lääkkeenä käytettävä kannabis. Kannabikselle sallivaa linjaa puolustellaan monesti hoidon mahdollistamisella. Kuitenkin suurin osa kannabiksen käyttäjistä ei sitä halua. Kun henkilön todetaan syyllistyneen esimerkiksi huumausaineen käyttörikokseen, hänelle pitää tarjota mahdollisuutta hoitoon. Nykyisinkin, mikäli esimerkiksi huumausaineen käyttörikokseen syyllistynyt henkilö suostuu hoitoon, hänelle ei sakkorangaistusta anneta. Erittäin harva käyttäjistä suostuu hoitoon, vaan ottaa mieluummin rangaistuksen.

Aika monella on ikäviä kokemuksia huumeisiin kuolleista läheisistä, varmaan vihreilläkin. Monella on myös lapsia, varmaan vihreilläkin, joten olisiko hyvä tarkastella myös lapsivaikutuksia? Mikäli kannabiksen rangaistavuus poistettaisiin, poistettaisiin viimeinenkin kynnys kokeilla huumeita. Se olisi samalla viesti myös lapsille, että huumausaineet ovat hieno ja kannatettava asia. Eli joukolla ”pössyttelemään”! Pidän erittäin vastenmielisenä tapaa, jolla vihreät kalastavat äänestäjiä puolueelleen, ihmisten terveyden ja turvallisuuden kustannuksella.

Kari Kulmala, Rääkkylä

Sinisten puheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 16.9.2021 (lyhennettynä lehden toimesta).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *