Tehdään yhdessä turvallinen metsästyskausi

Uusi metsästyskausi käynnistyy 1.8. Se alkaa perinteisesti sepelkyyhkyn metsästyksellä 10.8. Näyttäisi siltä, että lämpimän kesän ansiosta riistaa on hyvin tarjolla myös vesi- ja kanalintujen sekä jänisten osalta.

Vuosittain metsästykseen suunnitellaan uusia rajoituksia. Tällä hetkellä ajankohtaisin lienee vesilintujen metsästyksen ravintohoukutinkielto. En näe asiassa kovin suurta ongelmaa, mutta asia tulisi käsitellä edes valtakunnallisessa riistaneuvostossa, ei Suomen ulkopuolella Brysselissä.

Viime metsästyskaudella sattui useita vakavia metsästysonnettomuuksia, joissa ei noudatettu turvallisen aseenkäsittelyn sääntöjä. Pitäisin hyvänä, että Onnettomuustutkintakeskus tutkisi kaikki metsästysonnettomuudet, joissa ihminen kuolee tai loukkaantuu vakavasti. Näin tehdään muun muassa liikenteessä kuolonkolareiden osalta.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa on 30 prosenttia enemmän susia kuin vuosi sitten – enemmän kuin 120 vuoteen. Tämä merkitsee sitä, että tuleva metsästyskausi tulee olemaan erittäin vaikea metsästyskoiraharrastajille. Toivottavasti mahdollisimman pian saadaan sudelle määriteltyä suotuisa suojelutaso ja sen myötä kannanhoidollinen metsästys. Tämä mahdollistaisi susialueilla edes joskus turvallisen metsästyksen harrastamisen.

Karhujen metsästykseen Suomen riistakeskus on myöntänyt maakuntaamme 204 kaatolupaa. Määrä on suurempi kuin aikaisempina vuosina. Tavoitteena on vähentää karhukantaa. Pidän kaatomäärää hyvänä ja oikeansuuntaisena ja uskon, että kaikki kaatoluvat tulevat käytetyiksi. Karhujen todellinen määrä ei tule kuitenkaan vähenemään, koska pentutuotto on niin suuri ja naapurimaasta tulee uutta kantaa kaadettujen tilalle.

Viime viikkoina on uutisoitu ihan valtakunnallisesti karhujen jäämisestä kiinni pienpedoille tarkoitettuihin rautoihin Lieksassa ja Joensuun Enossa. Tällaisilta ikäviltä tapauksilta vältyttäisiin, mikäli heti tappavat raudat olisivat kunnolla kiinni puussa ja riittävän pitkän putken sisällä siten, ettei karhun tassu mahdu putken sisään. Mikään ei asian uutisoinnissa kuitenkaan todista, että karhut ovat jääneet kiinni rautoihin Suomessa.

Pienpetokannan kurissa pitäminen on yksi tärkeimmistä metsästykseen liittyvistä riistanhoitotöistä. Se on myös luonnonsuojelutyötä parhaimmillaan. Jokaisesta minkistä tai supikoirasta tulisikin maksaa pyytäjälle korvaus valtion varoista. Minkin tai supikoiran pyynti ei vaadi enää nykyään metsästyskorttia. Heti tappavien rautojen tai loukun käyttö vaatii kuitenkin aina maanomistajan luvan.

Kari Kulmala metsästäjä, Sinisten puheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 1.8.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *