Lyheneekö työaika

Näin heinäkuussa varsin moni meistä on ansaitulla lomalla – niin minäkin. Joskus lomalla tulee kuitenkin myös työ mieleen. Varsinkin silloin kun puhutaan työajan pituudesta. Pitäisikö työaikaa lyhentää Islannin kokeilun mukaisesti, vaiko pidentää? Työajan pidentämisen myötä voisi vanhakantaisesti ajatella, että kannattavuus ja kilpailukykykin parantuisi. Viimeisimmän sodan jälkeen ei kovin moni puhunut työajan lyhentämisestä, mutta ajat muuttuvat. Vapaa-aika on kuitenkin monelle nykyään tärkeämpää kuin työ.

On selvää, että työelämän uudistaminen on tärkeää koska työ ja työtehtävätkin muuttuvat, mutta miten se tulisi tehdä? Mikäli palkkataso pysyy samana vaikka tekee vähemmän työtä, asia kuulostaa työntekijän kannalta hyvältä, mutta onko se sitä Suomen tai yrityksen kannalta. Työajan lyhentäminen ja saman palkkatason säilyttäminen aiheuttaisi ainakin julkisen talouden vajeen, jota olisi paikattava verotusta kiristämällä. Olisiko verotuksen kiristyminen meidän kaikkien tavoitteena?

Näen joka tapauksessa erittäin tärkeänä, että jokainen työntekijä voisi löytää itselleen sopivan tavan ja määrän tehdä työtä ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen työpanoksellaan. Jokainen meistä on tärkeä! Tällaisen joustavuuden mahdollistaa viime kädessä työnantaja, eivät mitkään projektit,  yhteiskunta tai ammattiyhdistykset. Itse voisin esimerkkinä pidentää työaikaani vaikka yhdellä työpäivällä kuukaudessa.

Viimeisimmistä vaaleista on vähän aikaa. Seuraavat vaalit, maakuntavaalit, kolkuttelevat jo ovella. Näissä vaaleissa valitaan päättäjät päättämään alueiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Kyseessä on päätösvalta todella isoista asioista ja päätettävänä on meille jokaiselle elämän tärkeimpiä asioita, joten ei ole sama kuka valtuustoissa asioista päättää. Toivottavasti vaalit houkuttelevat äänestäjiä sekä ehdokkaita myös Sinisistä.

Kari Kulmala, Sinisten puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *