Jokaisella on oikeus ilmaista vakaumuksensa

Suomessa perustuslain 11. pykälä uskonnon ja omaantunnonvapaudesta takaa meille jokaiselle oikeuden tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeuden ilmaista vakaumustaan sekä oikeuden kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Tämä hieno oikeus ei ole käytössä kaikissa maailman maissa. Suomessa tämä oikeus on, ainakin teoriassa ja lakiin kirjoittettuna.

Kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd.) kohdistuva syyte hänen Raamattuun perustuvista lausunnoistaan pitäisi olla kaikille kristityille varoitus uskonnonvapauteen kohdistuvien uhkakuvien toteutumisesta. Eikö kristityllä enää olekaan oikeutta elää ja julistaa vakaumuksensa mukaisesti? Mielestäni yhteiskuntamme kristillistä arvopohjaa on murennettu jo vuosikausia, eikä loppua ole näkyvissä. Tuskin esimerkiksi islamistit sallisivat tämänkaltaisen toiminnan omalle uskonnolleen.

Perustuslaissa taataan myös jokaiselle lähtökohtaisesti oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. On muistettava, että perusoikeuksiin kuuluu oikeuksien lisäksi myös vastuu. Missä menee esimerkiksi raja silloin kun niin sanotulla Elokapinalla vaarannetaan yhteiskunnan turvallisuus ja toiminta? Mielestäni nykyinen näytelmä Mannerheimintiellä on erittäin vastuutonta ja typerää toimintaa. Vaikka mielenosoittajien sanoma on tullut selväksi, silti he jatkavat toimintaansa. Julkinen tie ei mielestäni ole oikea paikka tällaiselle mielenosoitukselle.

Poliisia on aina helppo arvostella, mutta oikeat vastuunkantajat löytyvät eduskunnasta. Siellä säädetään lait! On selvää, että kun poliisi tyhjentää Mannerheimintien tukokset, siitä seuraa kantelutulva poliisia kohtaan. Tässä vaiheessa ylimmät laillisuusvalvojat, syyttäjät, asianajajat ja tuomioistuimet saavat lisätöitä, mutta siitähän heille maksetaan.

Lain tulisi mielenosoitusten osalta olla yksinkertainen ja selvä: jos teko häiritsee kohtuuttomasti muuta toimintaa, teko olisi kielletty. Mikäli poliisin hajaantumiskehoitusta ei noudateta, henkilöt otetaan kiinni ja vapautetaan sakon kera.

Räsäsen ja Elokapinan toiminta on perustuslailla turvattu, mutta toimintatavat niiden harjoittamiseen ovat erilaiset.

Kari Kulmala, Rääkkylä

Sinisten puheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 24.6.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *