Erä- ja luontokulttuurimuseo kuuluu Lieksaan

Kilpailu valtakunnallisesta Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikkakunnasta käy kiivaana. Museolle olisi ottajia kaikkialla Suomessa. Mielestäni museo kuuluu Pohjois-Karjalaan ja siellä erityisesti Lieksaan. Lieksassa on vallinnut vuosisatoja vahva eränkäynti- ja keräilykulttuuri, joka on edelleen voimissaan. Suurpedot elävät lieksalaisissa metsissä ja lohi lieksalaisissa vesistöissä. Lieksalaiset metsät ovat syksyisin täynnä sieniä ja marjoja.

Luonnollisin paikka museolle olisi Lieksassa tietenkin Kolin läheisyys, mutta en näe, että Kolin aluetta halutaan kehittää edelleenkään voimakkaasti matkailun suuntaan. Puheet ja teot ovat olleet ristiriidassa matkailun edistämiseksi liian kauan. Kolin kehittämiseen ei edelleenkään uskalleta investoida valituskierteiden pelossa.

Lähes ainut vaihtoehto onkin Lieksan keskustan tuntumassa oleva Pielisen museon alue, jota itse pidän yhtenä Suomen parhaista museoista. Alueella on kaikki tarvittavat palvelut lähellä. Päätös Erä- ja luontokulttuurimuseon rakentamisesta Lieksanjoen rannalle kehittäisi varmuudella myös koko Pielisen museoaluetta sekä koko Lieksan kaupunkia.

Suomalaisen matkailun tärkein kohde on aina ollut luonto. Lieksassa on mitä parhaimmat edellytykset saada Erä- ja luontokulttuurimuseo alueelleen, kunhan saadaan hieman vetoapua muista Pohjois-Karjalan kaupungeista ja kunnista. Kaikkea hyvää ei tarvitse rakentaa pääkaupunkiseudulle, eikä edes maakuntakeskuksiin.

Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien ja keskuskaupunkien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Suosittelen Lieksaa valtakunnalliseksi erä- ja luontokulttuurikaupungiksi mahdollisimman pian.

Kari Kulmala, Sinisten puheenjohtaja

Lieksan Lehti 28.1.2021

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *