Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Veteraanisukupolvi on tehnyt arvokkaimman työn, minkä kansalainen voi tehdä – se on turvannut maamme itsenäisyyden. He ovat olleet meille kaikille esimerkkinä ja olemme siitä heille jokaiselle kiitollisia.

Veteraanien keski-ikä on jo yli 95 vuotta. Se tarkoittaa, että yhä harvemmalla on mahdollisuutta tavata sodan kokeneita ystäviään ja sukulaisiaan. Siksikin on tärkeää, että veteraanien perintöä vaalitaan kaikin tavoin, vaikka koronaepidemia tuo omat rajoituksensa toimintaan. Elämme poikkeuksellista aikaa jolloin jopa kätteleminen luo oman uhkansa. Uskon kuitenkin, että selviämme myös tästä viruksesta kunnialla, kuten selvisimme paljon vakavemmista uhista – talvi- ja jatkosodasta.

Suomi on edelleen yksi maailman turvallisimmista maista, mutta paljon on vielä tehtävää, mikäli haluamme olla maailman turvallisin maa asua, yrittää ja tehdä työtä. Veteraanisukupolvi piti aikanaan huolta, että voimme elää vapaassa ja turvallisessa maassa. Meidän tehtävä on muistaa, kunnioittaa ja jatkaa sitä perintöä, minkä he ovat meille jättäneet.

Jotkut sanovat, että Suomen Euroopan unioniin liittymisen jälkeen emme olisi enää itsenäinen maa. Olen asiasta vahvasti eri mieltä, vaikka osa meitä koskevista päätöksistä tehdään nyt EU:n toimesta. On selvää, että noin 450 miljoonan ihmisen unioni on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Iso Britannia lähtee EU:sta vuoden vaihteessa ja sen erolla tulee olemaan kielteinen vaikutus koko EU:n ja Euroopan vaikutusvaltaan maailman politiikassa. Tämän Brexitin vaikutuksista pystytään kuitenkin arvioimaan tarkemmin vasta siirtymäkauden jälkeen. Joka tapauksessa EU:n on uudistuttava koko ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *