Ei suojella susia sukupuuttoon

Metsästyskoira Aku kasvoi lapsiperheessä yli kuusi vuotta. Aku oli perheenjäsen, jota rakastettiin ja josta pidettiin perheessä hyvää huolta, myös lapset oppivat huolehtimaan koirasta. He kasvoivat yhtä aikaa kouluikäisiksi Akun kanssa. Voikin sanoa, että Akulla oli elämässä kaikki hyvin. Aku oli metsästyskoira jolla metsästettiin. Yhtenä sunnuntaiaamuna metsässä tuli kaksi sutta vastaan ja ne repivät Akun kappaleiksi. Aku eli vielä silloin, kun kaksi jalkaa oli revitty irti ja toinen susista iski hampaansa sen kurkkuun. Tällaisia vastenmielisiä tapahtumia tapahtuu pihoissamme ja metsissämme entistä enemmän ja tämän kaiken ihminen sallii.

On erikoista, että sudet voivat hallita elämäämme, metsiämme ja jopa pihojamme, vaikka ihminen voi itse säätää susien määrän. On typerää, että susien vuoksi maataloudessa joudutaan tarkoin miettimään, miten suojata tuotantoeläimiä niiden hyökkäyksiltä. Typerintä on, että poliitikot yrittävät piiloutua asiassa EU:n säännösten taakse. Mielestäni susia tulee käsitellä kuten karhuja ja ilveksiä, joiden kantaa rajoitetaan luvanvaraisella metsästyksellä. Ensimmäisenä tulee poistaa suurpedot pihoistamme.

Perheenjäsenen menetys aiheuttaa suuren surun koko perheelle. Siinä tulee kyynel silmäkulmaan isommallekin miehelle, saati sitten lapselle. Kaiken menetyksen keskellä koiranomistajaa vielä syyllistetään asiasta: ”Mitäs veit koiran metsään?” Mikäli joku erehtyy puolustamaan susi- ja karhualueiden asukkaita, heidän lemmikkejään ja elinkeinoaan petojen hyökkäyksiltä, saa niskaansa melkoista ryöpytystä joka suunnasta. Jopa perhettä uhataan!

Hyvin harva vihaa sutta, mutta näitä henkilöitä on koko ajan entistä enemmän. Kun tapaa susialueella asuvia ihmisiä säännöllisesti ja seuraa keskusteluita sosiaalisessa mediassa voi todeta, että susiviha on vahvassa kasvussa. Tässä vaiheessa viranomaisten toiminta on erittäin haasteellista ja poliitikot istuvat vain ”käsiensä päällä” ja syyttelevät toisiaan. Politiikassa tehdään aina niin sanottuja lehmänkauppoja, joten tehkää sitä myös susien osalta ennen kuin suojellaan sudet sukupuuttoon.

Kari Kulmala, Rääkkylä

Sinisten puheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 5.11.2020

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *