Lisääntyykö turvattomuus harva-alueella? Koti-Karjala

Itä-Suomen poliisilaitos on tyhjentämässä Itä-Suomen harva-alueiden poliisiasemat poliiseista. Pienempien poliisiasemien ”poliisiasema” -status aiotaan säilyttää keinotekoisesti ”tutkijaparin” voimin. Näin uutisoi Koti-Karjala 9.10.2020 ja Karjalainen 17.10.2020. Jos uutiset pitävät paikkansa, ja mikseivät pitäisi, Itä-Suomen poliisilaitos on toimimassa vastoin poliisilaitoksia ohjaavan poliisihallituksen linjauksia.

Kun aloitin poliisiuran vuonna 1988, oli Rääkkylän nimismiespiirissä neljä konstaapelia, Tohmajärvellä seitsemän ja Kiteellä parikymmentä. Uusimpien suunnitelmien mukaan Keski-Karjalaan Kiteelle jäisi enää yksi tutkijapari. Se on liian vähän silloin, kun veronmaksaja tarvitsee poliisin apua. Se on liian vähän myös silloin, kun poliisipartio tarvitsee toisen poliisipartion apua. Lähin partio tulee mahdollisesti Joensuusta tai Savonlinnasta asti. Yleensä poliisi pärjää aina tehtävillä, koska se on siihen koulutettu, mutta miten pärjää yksittäinen ihminen, jonka lukitusta ulko-ovesta on kirveen kanssa tulossa läpi kutsumaton vieras? Silloin poliisia odottavan aika on pitkä!

Joka tapauksessa nyt suunniteltu uudistus ei lupaa mitään hyvää harva-alueen poliisin palveluille eikä hälytystoiminnalle, ennalta estävästä partioinnista puhumattakaan. Lupapalveluitakaan ei voida kokonaan siirtää nettiin tai R-kioskiin, vaan tarvitsemme henkilökohtaista palvelua kasvotusten muun muassa aselupa-asioiden hoitamisessa. Ihan kaikkea liikennevalvontaakaan ei automaattisella liikennevalvonnalla pystytä hoitamaan.

Mielestäni poliisin näkyvyyden voidaan todeta heikentyneen olellisesti jo vuonna 1996 kihlakuntauudistuksen myötä, jolloin poliisihallinto järjestettiin uudelleen. Tällöin lakkautettiin vanhanmuotoiset nimismiespiirit ja poliisilaitokset. Tämän jälkeen poliisille on tullut useita turvallisuuttamme heikentänyttä uudistusta, eikä loppua ole näkyvissä. Tähän näkemykseen yhtyvät monet poliisihallinnon työntekijät, poliisin palveluiden tarvitsijoista puhumattakaan.

Valtion tärkein tehtävä on taata meidän kaikkien turvallisuus. Tämänkin vuoksi jokaiselle meistä tulee taata tasavertaiset turvallisuuspalvelut asuinpaikasta riippumatta. Strategiatyöryhmän viimeisin esitys poliisitoiminnan kehittämisestä ei saa toteutua!

Koti-Karjala 21.10.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *