Lisääntyykö turvattomuus harva-alueella? Lieksan Lehti

Itä-Suomen poliisilaitos on tyhjentämässä Itä-Suomen harva-alueiden poliisiasemat poliiseista. Pienempien poliisiasemien ”poliisiasema” -status aiotaan säilyttää keinotekoisesti ”tutkijaparin” voimin. Näin uutisoi Lieksan Lehti 15.10.2020. Jos uutinen pitää paikkansa, ja miksei pitäisi, Itä-Suomen poliisilaitos on toimimassa vastoin poliisilaitoksia ohjaavan poliisihallituksen linjauksia.

Poliisin strategiatyöryhmän esityksen mukaisesti Lieksan kenttätyötä tekevät poliisit aloittaisivat ja lopettaisivat työvuoronsa Nurmeksessa. Lupapalvelut Lieksassa loppuisivat vuoden 2022 alusta. Nurmeksen poliisivankilatoiminta lakkautuisi myös ensi vuoden aikana. Samassa uutisessa kerrotaan, että harva-alueita turvataan jatkossa mm. nettipoliisitoiminnalla. Siis tietokoneen avulla! Nykyisin poliisiin tavoittaminen puhelimellakin on haastavaa.

Pielis-Karjalassa kahden pinta-alaltaan suuren kaupungin alueella partioi pääsääntöisesti yksi poliisipartio. Se on jo nyt liian vähän silloin, kun veronmaksaja tarvitsee poliisin apua. Se on liian vähän myös silloin, kun poliisipartio tarvitsee toisen poliisipartion apua. Lähin partio tulee mahdollisesti Joensuusta asti. Yleensä poliisi pärjää aina tehtävillä, koska se on siihen koulutettu, mutta miten pärjää yksittäinen ihminen, jonka ulko-oven läpi on kirveen kanssa tulossa kutsumaton vieras? Silloin poliisia odottavan aika on pitkä!

Joka tapauksessa nyt suunniteltu uudistus ei lupaa mitään hyvää harva-alueen poliisin palveluille eikä hälytystoiminnalle, ennalta estävästä partioinnista puhumattakaan. Lupapalveluitakaan ei voida kokonaan siirtää nettiin tai R-kioskiin, vaan tarvitsemme henkilökohtaista palvelua kasvotusten muun muassa aselupa-asioiden hoitamisessa. Ihan kaikkea liikennevalvontaakaan ei automaattisella liikennevalvonnalla pystytä hoitamaan.

Mielestäni poliisin näkyvyyden voidaan todeta heikentyneen olellisesti jo vuonna 1996 kihlakuntauudistuksen myötä, jolloin poliisihallinto järjestettiin uudelleen. Tällöin lakkautettiin vanhanmuotoiset nimismiespiirit ja poliisilaitokset. Tämän jälkeen poliisille on tullut useita turvallisuuttamme heikentänyttä uudistusta, eikä loppua ole näkyvissä. Tähän näkemykseen yhtyvät monet poliisihallinnon työntekijät, poliisin palveluiden tarvitsijoista puhumattakaan.

Valtion tärkein tehtävä on taata meidän kaikkien turvallisuus. Tämänkin vuoksi jokaiselle meistä tulee taata tasavertaiset turvallisuuspalvelut asuinpaikasta riippumatta. Strategiatyöryhmän viimeisin esitys poliisitoiminnan kehittämisestä ei saa toteutua!

Lieksan Lehti 20.10.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *