Haulikieltoa EU:ssa ja hanhihumppaa Suomessa

EU on kieltänyt lyijyhaulien käytön ja hallussapidon kosteikoilla ja niiden läheisyydessä. EU:ssa on vireillä myös lyijyn käytön täyskielto kaikenlaisessa metsästyksessä ja kalastuksessa. Tämä totaalikielto koskisi niin luoteja, hauleja kuin kalastuspainoja. Mielestäni kielto on ylimitoitettu ja johtaa metsästäjien, ampumaharrastajien ja kalastajien oikeusturvan heikentämiseen. Tämänkin vuoksi Suomen tulee vastustaa uudistusta viimeiseen asti.

Yksi merkittävä seikka jää uudistuksessa varsin vähälle huomiolle. Vanhempia haulikoita ei ole suunniteltu eikä koeponnistettu kovien haulimateriaalien, kuten teräshaulien ampumiseen. Mikäli lyijyhaulit poistuvat kokonaan valikoimasta, vanhemmat aseet menettävät arvonsa kokonaan, tunnearvoa lukuunottamatta. Eu:n laajuisesti tämä koskee miljoonia aseita. Monelle aseenomistajalle vain aseseppä tai -kauppias voi kertoa, voiko aseella ampua turvallisesti high performance -latauksia ja muutakin kuin lyijyä.

Kyse on myös kustannuksista. Tällä hetkellä rasia lyijyhaulipatruunoita maksaa 7–13 euroa kun vastaava volframipatruunarasia maksaa 60–100 euroa. Erityisesti nuorille harrastajille tämä on kohtuutonta. Uudistus olisi katastrofi myös haulikkoampujien kilpailutoiminnalle, koska kansainvälisissä kisoissa materiaaliksi kelpuutetaan vain lyijy eli lyijypatruunoilla on myös harjoiteltava.

Lyijyä tarvitaan jatkossakin, muuhunkin kuin valkoposkihanhien vähentämiseen. Tällä hetkellä maakunnassa on menossa varsinainen hanhihumppa. Ely-keskuksen viranomaiset, eri luontojärjestöjen edustajat ja heidän virka-apuna olevat poliisit käyvät pelloilla varmistamassa, että hanhet ammutaan oikein ja raadot jätetään pelloille merkittyinä mätänemään. Samaan aikaan ihmisten ruokajonot pitenevät entisestään. Uskon, että hanhipaisti kelpaisi meille kaikille. Nykyinen käytäntö hanhien suhteen on täysin järjetöntä toimintaa.

Kari Kulmala, Rääkkylä

Sinisten puheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 5.10.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *