Päästötön raideliikenne maaseudulle

Osa maakuntien yrityksistä ja asukkaista on vaikeuksissa, kun Finnair päätti yksipuolisesti, ettei se enää lennä viiden maakunnan ja Helsingin välisiä lentoja. Hallituspuolueiden kansanedustajille vinkiksi, että kannattaisi kokeilla rahan voimaa. Kun valtion rahahanat Finnairin suuntaan katkeavat, se laittaa heidätkin neuvottelemaan. Finnairille olisi varmasti olemassa vaihtoehtoja myös muista lentoyhtiöistä kilpailutuksen myötä.

Hallitus on panostanut maakunnassamme mm. Ilomantsin ratapihan kunnostukseen. Raakapuun kuljettamiselle ja aktiivihiilitehtaalle radan toimivuus on erittäin tärkeää. Se voisi olla sitä myös henkilöliikenteelle. Hallituksen toimet jäävät raideliikenteen osalta ilman sen suurempia keksintöjä. Yksi järkevä uudistus olisi päästötön raideliikenne maaseudulle, mikä täyttäisi hallitusohjelman vaatimukset, niin ilmaston suojelun kuin työllisyydenkin osalta.

Tällä hetkellä paikallista raideliikennettä operoidaan puutteellisella tarjonnalla ja erittäin epätaloudellisilla, ilmastoa saastuttavilla vanhoilla diesel-vetureilla. Mikäli romutettavaksi määrätty Sm2-kalusto modifioitaisiin uusintakäyttöön akkukäyttöisinä sähköjunina, olisi liikennöinti päästötöntä myös sähköttömillä raideosuuksilla. Se olisi kustannuksiltaan niin edullista, että nykyisellä rahoituksella voitaisiin raideliikennettä lisätä merkittävästi Itä-Suomessa. Akkukäyttöisillä sähköjunilla voitaisin ylläpitää riittävää junaliikennettä Joensuusta Ilomantsiin, Pieksämäelle ja Nurmekseen sekä voitaisiin avata uudelleen myös reitti Nurmeksesta Kontiomäkeen, kuten myös henkilöliikenne Joensuusta Kuopioon.

Litium-akkujen käyttö energiavälineenä tulisi olla väliaikainen ratkaisu. Se olisi kuitenkin oikeansuuntainen ratkaisu, odotettaessa vetyteknologian kehittymistä raideliikenteessä.

Sanomalehti Karjalainen 24.9.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *