Seurakuntatalo tulee kunnostaa

Kiteen seurakunnalla oli tarkoitus aloittaa viime keväänä Rääkkylän seurakuntakeskuksen myyminen. Pohjois-Karjalan alueellinen vastuumuseo ei kuitenkaan tätä hyväksynyt. Seurakuntataloa ei heidän mielestä saa myydä eikä purkaa vaan vastuumuseo vaatii Kiteen seurakunnan etsimään rakennukselle uutta käyttöä tai uuden omistajan. Tämä lienee lähes mahdoton tehtävä. Seurakuntatalo on käyttökiellossa rakennuksen huonon kunnon vuoksi. Home hiipii eteenpäin rakennuksessa joka päivä.

Seurakuntatalon kulttuurihistoriallinen merkitys ym. on kiistaton. Kuitenkin Museovirastollakin tulee olla arkirealismia vaatimuksissaan, eikä vain perinteistä suojelun halua. En näe mitään mieltä siinäkään, että tällainen kohde jätettäisiin ”happanemaan” keskelle taajamaa. Tällaisia kohteita on jokaisessa kunnassa riittävästi.

Ellei rakennusta saa myydä tai purkaa, Museoviraston tulee vaatimustensa pohjaksi itse esittää rakennukselle uusi käyttökohde tai uusi omistaja. Tällainen olisi vastuullista asioiden hoitamista. Parasta olisi, että Museovirasto etsisi rahoituksen, millä rakennus saataisiin kunnostettua. Seurakunnilla ei ole varaa kunnostaa tällaisia kohteita.

Kotiseutu-uutiset 30.7.2020

Koti-Karjala 5.8.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *