Heinäkuun ajatuksia

Heinäkuu on kääntymässä kohti elokuuta. Koronarintamalla on ollut viime päivinä varsin rauhallista ja hyvä niin. Uusia tapauksia on tullut esiin koko maassa vain muutamia, parhaina päivinä jopa nolla. Ei kuitenkaan kannata tuudittautua liikaa hyvänolon tunteeseen. Tämä tilanne lienee vain tyyntä myrskyn edellä. Moni asiantuntija on arvioinut, että uusi aalto tulee Suomeen syksyn aikana. Toivottavasti virheistä on opittu ja olemme valmiimpia pandemialle kuin alkutalvesta. Muista myös itseäsi ja läheisiäsi!

Suomen bruttokansantuote voi koronasta johtuen pudota asiantuntijoiden mukaan tänä vuonna jopa 10 prosenttia. Tällöin kuntien verotulot pienenevät yli kaksi miljardia euroa. Mikäli näin käy, joutuvat kunnat ensi vuonna korottamaan verojaan ainakin prosenttiyksikön verran. Todennäköisesti seuraavina vuosina korotusprosentit ovat suurempia. Korotuksilta eivät säästy suurimmitkaan kaupungit.

Tällaiset valtion ja kuntien veronkorotukset ovat vain lyhytaikainen helpotus, eikä helpota kummankaan taloutta yksinään. Ne myös kirpaisevat pahiten juuri pienituloisia ja eläkeläisiä, joilla on jo muutenkin tiukkaa. Elvyttämiseen ei muutoinkaan sovi veronkorotukset, koska ne leikkaavat kotitalouksien ostovoimaa. Muista ostaessasi tukea oman alueen lähipalveluita! Autat samalla alueesi yrittäjiä!

Hallitukselta tarvitaan nyt todellisia suunnitelmia taloutemme nousun eteen. Tällä hetkellä hallitus toistelee vain samoja parannuskeinoja kuin ennen kriisiäkin. On selvää, että vain työ ja talouskasvu takaavat kestävän tien ulos kriisistä. Viimeistään elokuun budjettiriihessä hallitus joutuu ottamaan tosissaan kantaa veronkorotuksiin. Demarit ovat tunnetusti hyviä lisäämään veroja. Veronkorotuksia parempi keino olisi kuitenkin lisätä verotuloja työllisyysastetta nostamalla. Tämä on kuitenkin mielestäni tekemätön paikka näin riitaiselle hallitukselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *