Vastikkeetonta rahaa etelän EU-maille

Viime viikolla esiteltiin 750 miljardin euron jälleenrakennusrahastoa koronapandemian aiheuttaman talouskriisin jälkihoitoon. Peräti 500 miljardia näistä tuista olisi suoria tukia, ei lainoja EU-valtioille. Esitys jälleenrakennusrahastosta on Sinisten mielestä vaarallinen askel kohti yhteisvastuuta, liittovaltiota ja tulonsiirtounionia ja tätä Siniset vastustavat.

Tähän päivään mennessä yksikään EU-maa ei ole joutunut maksamaan toisten maiden lainoja. Keikan avustuspaketit ovat ihan eri asia, mutta hyvin meidän jokaisen muistissa. Niitäkään euroja ei koskaan saada takaisin.

EU:n pohjoiset maat ovat perinteisesti pitäneet tiukkaa talouskuria ja etelän maat olleet huolettomampia. Onko sitten oikein, että kun jotkut valtiot humputtelevat taloutensa kuralle, niin muiden EU-valtioiden tulee osallistua heidän lainojen maksuun? Sinisten mielestä näin ei voi olla. Mikäli rahaa tulee jakaa yhteisvastuullisesti, tulee rahan olla lainaa. Vain sillä tavoin on edes pieni mahdollisuus saada joitain lainaeuroja takaisin.

Lähtökohtana tulee olla, ettei mikään maa saa elää velaksi muiden kustannuksella. Jokaisen on huolehdittava omasta taloudestaan itsenäisesti. Jos jokin maa saa elvytykseen halpaa lainaa, onko maalla oikeasti edes halukkuutta taloutensa tervehdyttämiseen aktiivisesti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *