Leipää ja sirkushuveja jatkossakin

Rooman ikuisesta valtakunnasta on peräisin varsin kuuluisa sanonta: ”kansalle leipää ja sirkushuveja”. Tänä päivänäkin kansa vaatii elämäänsä sisältöä, tulevaisuuden toivoa ja leivän lisäksi myös sirkushuveja. Yleisesti ajateltuna nämä huvit liittyvät teatteriin, musiikkiin tai urheiluun. Nämä kaikki ovat olleet katkolla viime kuukaudet ja monet niiden tuottajista ovat taloudellisissa vaikeuksissa. He tarvitsevat nyt eduskunnalta oikeasti apua, eikä vain juhlapuheita.

Koronapandemia ulottuu tällä hetkellä laajasti kaikkiin kulttuurialan ammattilaisiin, taiteilijoihin ja ammattiurheilijoihin, joiden työtilaisuudet ovat  suurimmaksi osaksi loppuneet. Monen kulttuurin tuottajan koko vuoden kalenteri on kerralla tyhjentynyt, kun jo nyt loppuvuodenkin tapahtumia peruutetaan, urheilukilpailuja, kesäteattereita ja juhannustansseja myöden. Jopa urheilun olympialaiset siirrettiin ensi vuodelle. Raviurheilu sentään avaa jo varovasti tapahtumiaan.

Tapahtumien järjestäjät eivät halua ottaa mitään ylimääräisiä riskejä. Tämä on toisaalta täysin ymmärrettävää ja heiltä vastuullista toimintaa. Onko kuitenkin niin, että valtiovallan apu sirkushuvien järjestäjille on vain juhlapuheissa, vaikka uutta lainaa otetaan koko ajan miljardeja?

Näyttäisi siltä, että nykyhetken versio sirkushuveista on television viihdeohjelmat, joiden tosiasiallinen sisältö on monesti lähellä nollaa. Kuka jaksaa katsoa jatkuvasti elokuvien uusintoja tai esim: Lapsi tuntemattoman kanssa- ohjelmaa, joka on mielestäni yksi typerimmistä ja ihmiselämää aliarvioivimmista ohjelmista, mitä on koskaan televisiossa esitetty.

Pitkittyvä koronapandemia pakottaa kulttuuritapahtumien järjestäjät ja toimijat keksimään uusia keinoja tavoittaa yleisönsä. Tästä on jo hyviä esimerkkejä olemassa erilaisten nettiesiintymisten muodossa. Ongelmana on, että näistä esiintymisistä ei esiintyjä saa juurikaan leivälle voita, vaan esiinnytään talkoilla esiintymisen ilosta. Näkisin hyvänä, että kulttuurialan sosiaaliturvaan ja erityisesti työttömyysturvaan saataisiin pikaisesti parannus.

Pitkälla aikavälillä ajateltuna teattereiden, konserttisalien ja urheilun suorituspaikkojen rakentaminen tuo koko yhteiskunnalle paljon enemmän, kuin mitä niiden rakentamiseen investoidaan. Nämä tulee olla aina sivistyneen yhteiskunnan tulevaisuuden suunnitelmissa, kunhan lapsemme ovat eduskunnan koronasta johtuvat miljardivelat ensin maksaneet.

Kari Kulmala, Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 20.5.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *