Valtion velka ja koronasta johtuvat yritystuet

Julkisen talouden ennusteen mukaan julkinen velka kasvaa vuoteen 2024 mennessä 60 miljardilla kokonaisvelan ylittäessä 200 miljardin rajan. Näin käy optisimman ennusteen mukaan tilanteessa, mikäli koronarajoitukset kestävät kolme kuukautta. Kukapa meistä uskoo, että rajoitukset kestävät vain kolme kuukautta? Tämä on joka tapauksessa hirvittävä määrä velkaa, jonka tulevat sukupolvemme maksavat. Suomen pankin mukaan tämä julkisen velan kasvu on välttämätöntä pandemian liittyvän terveystilanteen ratkaisemiseksi ja talouden tukemiseksi nykyisen kriisin aikana. Voit seurata valtion velan kasvamista tästä linkistä: www.velkakello.fi

Noin kuukausi sitten hallitus päätti merkittävistä yritystuista. Näitä 1,5 miljardin tukia ovat jakaneet kunnat, ely-keskukset ja Business Finland. Tuet on jaettu monen mielestä väärin, väärille yrityksille ja väärin perustein. Harva kuitenkaan tietää, miten esim. Business Finland on jakanut vastaavanlaisia tukia jo 40 vuotta. Heidän antama tuki on kehitystukea, eikä suoraa tukea yritysten tappioiden kattamiseen tai yritysten kassakriisiin, kuten virheellisesti puheissa tuodaan esiin.

Pidän erittäin tärkeänä, että mikäli epäilyjä tukien väärin myöntämisistä on olemassa, ne tutkitaan perusteellisesti, olipa tuen myöntäjä mikä taho tahansa. Onneksi Suomessa tukipäätökset ovat julkisia! Tämä helpottaa asioiden selvittämistä. Ainahan on joidenkin mielestä syytä epäillä, että tuet menevät väärälle yritykselle tai on syytä epäillä rikosta. Samanlainen tilanne on kehitysyhteistyörahojen jaon kanssa. Tänä vuonna valtion budjetin mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat ovat kokonaisuudessaan 1030 miljoonaa euroa. Nekin on todennäköisesti menossa vääriin kohteisiin vai onko? Tätäkin rahanjakoa on joka tapauksessa syytä seurata suurennuslasilla jatkuvasti. Raha sinne, missä siitä on eniten apua, niin yritystuissa kuin kehitysyhteistyörahoissa.

Pidän erittäin törkeänä toimintaa, millä tuen saaneita yrityksiä on uhkailtu. Osa yrittäjistä onkin vapaaehtoisesti luopunut jopa 100000 euron tuesta painostuksen alla. Tämä on ikävää, koska tuet olisivat heille kriteerien mukaan kuulunut, vai olisiko? Onko yrittäjän pahin vihollinen toinen yrittäjä? Näin ei ainkaan pitäisi olla, koska viimeistään nyt tarvitaan yrittäjien välistä yhteistyötä ja joustavuutta asioiden hoitamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *