Norppa ja kalastuskieltoalueet

Kirjoitin paikallislehdessä hydrokopterin liikkeistä Rääkkylän vesialueilla, pohjautuen ranta-asukkaiden ja muiden luotettavien lähteiden näkö- ja kuulohavaintoihin. Kirjoituksen jälkeen suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallitukselta kertoi vastineessaan, että ainakaan norppien pesälaskentoihin osallistuneet henkilöt eivät ole tänä talvena kulkeneet koneellisesti jääalueilla. Tämä on lohduttava tieto, sillä muuten se olisi ristiriidassa heidän toiminnan kanssa.

Todistettavasti hydrokopteri on kuitenkin liikkunut jääalueella ja luodoilla saimaannorpan pesintäalueilla. Viranomaistahoista ainakin Metsähallituksella, Merenkulkulaitoksella ja Palo- ja pelastuslaitoksella on mahdollista käyttää työssään hydrokopteria. Heidän toiminta vesialueella perustuu voimassa oleviin lakeihin.

Jouni Koskela kertoo vastineessaan myös, että ”kalastusrajoitusalueista päätettäessä käytetään hyväksi uusimpia tietoja saimaannorpan elinalueista ja norppien liikkumisesta, eikä rajoituksia tehdä varmuuden vuoksi”. Tämä kommentti tuntuu erikoiselta, koska nyt on rajoitettu paljon vesialueita, missä norppia ei ole tavattu vuosikymmeniin. Pelkkä olettamus ei mielestäni riitä siitä, että norppa saattaa jäädä kiinteään pyydykseen. Kalastuskunnat on ”vapaaehtoisesti” velvoitettu sopimaan kalastuskielloista saimaannorpan hyväksi. On tehty tarjous, josta ei ole voinut kieltäytyä. Jatkossakin raha puhuu ja sulkee kalastuskuntien suut.

Verkoilla kalastavilla kaupallisilla kalastajilla tai omatarvekalastajilla ei ole nykyisin Saimaalla mitään oikeuksia huhtikuun 15 ja kesäkuun 30 päivän välisenä aikana. Verkkokalastus on lähinnä kirosana. Kalastusmuoto on kuitenkin ikiaikainen kalastusmuoto ja osa kulttuuriamme jolla pitäisi olla perustuslain suoja, kuten kulttuurilla ja elinkeinolla yleensä on.

Kari Kulmala, Rääkkylä

Koti-Karjala 22.4.2020

Kotiseutu-uutiset 23.4.2020

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *