Liikenneturvallisuus on yhteinen asia

Valtakunnallisena liikenneturvallisuustavoitteena on jo muutamia vuosia ollut, että kenenkään ei tarvitsisi kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Tämä tavoite koskee myös Keski-Karjalaa ja vaatii meidän kaikkien yhteistä vastuuta turvallisesta liikkumisesta. Liikenneturvallisuuden parantuminen edellyttää laajaa keinovalikoimaa ja siten monien eri tahojen yhteistyötä. Kukaan meistä tai mikään organisaatio ei yksin pysty parantamaan liikenneturvallisuutta oleellisesti. Siihen ei pysty edes poliisin suorittama valvonta tai rangaistusten korottaminen, vaikka näin monesti ajatellaan.

Liikenneturvallisuutta voidaan edistää vaikuttamalla kaikkiin liikkujiin, liikennevälineisiin sekä liikenneympäristöön. Meillä jokaisella tienkäyttäjällä on oma vastuu toiminnastamme, pienimmästä kävelijästä suurimman ajoneuvoyhdistelmän kuljettajaan. Liikkumisvälineet polkupyöristä ajoneuvoyhdistelmiin ovat vuosi vuoden jälkeen entistä turvallisempia. Kuntien tehtäväksi jää monesti vaikuttaminen liikenneympäristöön, liikenneturvallisuussuunnitelman suunnittelun ja toteuttamisen muodossa.

Samalla tarvitsemme omiin asenteisiimme, taitoihimme ja tietoihimme kohdistuvia toimia sekä kohtuullisen määrän liikenteen valvontaa. Liikenneturvallisuuden parantuminen ei tule hetkessä vaan edellyttää suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä.

Kevät on riskialtista aikaa liikenteessä. Kun lumet ja jäät ovat sulaneet teiltä, kaasujalka painuu entistä syvemmälle, jolloin nopeudet kasvavat. Kevätauringon ensi säteissä monet menettävät ajo-oikeutensa koko kesäksi. Mitä tekisit, jos menettäisit ajo-oikeuden kahdeksaksi viikoksi juuri tänään? Tähän asiaan voi vain kuljettaja itse vaikuttaa.

Perinteisesti vappuna löytyvät kaikki kaksipyöräiset ja kesäautot liikenteeseen, myös ne huonokuntoiset. Mopojen lisääntyminen liikenteessä on nähtävissä jo nyt. Erityisesti iltaisin taajamien mopomiittingit ovat hyvin tavallisia. Jostain syystä kaksipyöräisten lisääntyminen taajamissa aiheuttaa entistä enemmän yhteydenottoja poliisiin. Poliisi vastaa pyyntöihin valvonnan muodossa.

Pienenä loppukevennyksenä totean, että mopoja on ollut niin pitkään kuin minä muistan ja tulee varmaan jatkossakin olemaan. Olisin erittäin huolestunut, ellei mopojen ääniä kylällä kuuluisi, koska silloin kylällä ei ole enää tulevaisuutta.

Kari Kulmala
Itä-Suomen poliisilaitos
Liikennesektorin ryhmänjohtaja

Koti-Karjala 22.4.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *