Norppien pesälaskennat alkoivat

On jälleen saimaannorppien pesälaskentojen aika. Sen kuulee jäällä olevasta hydrokopterin äänestä. Äänestä, joka kuuluu paljaalla jään pinnalla kilometrien päähän. Pesätiedoista saadaan laskettua syntyneiden kuuttien määrä ja talvikannan koko alueittain sekä seurattua kannan elinalueen muutoksia. Tämän on erittäin tärkeää työtä saimaannorpan hyväksi ja sillä on vahva kansalaisten tuki. Kuitenkin menetelmät voisivat olla toisenlaiset.

Kaikkea työtä katsotaan ulkopuolisen silmin, olipa se sitten vanhustenhoitoa, talon rakentamista, tienhoitoa tai norppien pesien tutkimista. Miltä norppien pesälaskenta näyttää ja erityisesti kuuluu veronmaksajien näkökulmasta?

Saimaan vesistöissä on ollut ja on edelleen tänä talvena erinomaiset luistelu ja -potkukelkkakelit. Miksi tätä lähes äänetöntä toimintamuotoa ei hyödynnetä enemmän norppatutkimuksessa? Onko se liian aikaa vievää ja hankalaa? Joka tapauksessa se olisi luonnonmukaista ja ilmastoa säästävää liikkumista. Saattaisi kuntokin parantua.

Saimaannorpan pesien lähellä ei saa liikkua tarpeettomasti, mutta ilmeisesti hydrokopteri ei niitä häiritse. Toiminnalla häiritään kuitenkin tarpeettomasti Saimaan rannalla asuvia kesämökkiläisiä ja vakituisia asukkaita, joiden verorahojen tuella tämän toiminnan annetaan jatkua.

Huhtikuun puolivälissä alkaa jälleen Saimaan vesistöissä verkkokalastuskielto, sekin saimaannorpan suojelemiseksi. Verkkokalastuskiellossa ei ole paljon merkitystä sillä, onko alueella saimaannorppia vaiko ei. Kalastuskielto on tehty varmuuden vuoksi. Näin ministeri Tiilikainen vastasi muutama vuosi sitten eduskunnassa tekemääni kirjalliseen kysymykseen.

Sekin tosin vaatii jatkossakin kansalaisten vahvan tuen.

Kotiseutu-uutiset 26.3.2020

Koti-Karjala 27.3.2020

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *