Maailman onnellisin maa – Suomi

Joskus tulee kuviteltua, että muualla on paremmin kuin meillä. Kuitenkin kun on maailmalla, on sieltä aina mukava palata kotiin. Meillä pelaa kaikki perusasiat, sähkö, juomavesi, vessa ym. Ruokakin on maailman puhtainta. Tämä ei ole itsestäänselvyys edes Euroopassa, saati kauempana maailmalla.

YK:n julkaiseman raportin mukaan olemme jo kolmatta vuotta peräkkäin maailman onnellisin kansa. Ruotsikin on kaukana perässä, vasta sijalla seitsemän. Pessimisti voisi tietenkin väittää, että väärin tutkittu. Muualla maailmassa kuitenkin arvostetaan Suomessa mm. maamme turvallisuutta, demokratiaa, oikeusjärjestelmää sekä naisten ja miesten tasa-arvoa. Onnellisuuden arvioinnissa käytettiin jälleen samoja kuutta avainmuutujaa. Ne olivat: elintaso, sosiaalinen tuki, terveiden elintapojen odote, vapaus tehdä elämänvalintoja, anteliaisuus ja vapaus korruptiosta. Kaikki erittäin tärkeitä mittareita onnellisuudesta.

YK:n raportin laatijoiden mukaan onnellisuus mittaa yleistä tyytyväisyyttä elämään, samoin luottamusta siihen, että omassa asuinympäristössä ihmiset pitävät huolta toisistaan, luottavat toisiinsa ja välittävät toisistaan. Tämän luulisi korostuvan juuri nyt, kun koronavirus jyllää ja ihmisiä ja jopa kokonaisia ihmisryhmiä vaaditaan pysymään kotona. Nyt on huolehdittava lähimmäisistä. Monesti riittää, kun soittaa ja kysyy: ”Mitä sinulle kuuluu?”

Yksi mielenkiintoinen YK:n aineisto kertoo, että Suomi tuottaa talouteensa nähden syhteellisesti eniten hyvää maailmalle ja koko ihmiskunnalle. Siis muualla maailmassa ollaan sitä mieltä, että meillä menee erittäin hyvin. Sitä ei aina itse välttämättä huomaa. Voisiko ajatella, että teemme ilmastonmuutoksen vastustamisessakin riittävästi? Minusta näin on ja meidän turha syyllistäminen tulisi lopettaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *