Puhe Rääkkylän sankarihaudalla 13.3.2020

Tänään tulee kuluneeksi 80 vuotta talvisodan päättymisestä.

Veteraanien keski-ikä on jo yli 95 vuotta. Meidän nuorempien sukupolvien voi olla vaikeaa kuvitella elämää yhteiskunnassa, joka ei kykene tarjoamaan turvaa, vahvaa demokratiaa tai hyvinvointia kansalaisilleen. Tästä kaikesta me olemme saaneet nauttia jo sukupolvien ajan. Kiitos tästä kuuluu koko veteraanisukupolvelle. Nämä asiat eivät ole olleet minun elinaikana koskaan vakavasti uhattuina. Suomen asema itsenäisenä valtiona ei kuitenkaan ole tullut annettuna, se ei ole myöskään itsestäänselvyys. Tässä kohdin on hyvä muistaa Baltian maiden kohtalo. Siitä, että saamme viettää tätä talvisodan päätymisen juhlapäivää, vanhemmat sukupolvet ovat maksaneet kovan hinnan. Sodan aloittamista ei ole syytä juhlia, mutta se päättyminen on juhlan paikka. Tänään on juhlapäivä!

On välttämätöntä, että itsenäisen Suomen vielä elossa olevat kunniakansalaiset saavat viettää jäljellä olevat vuotensa arvokkaasti ja mahdollisimman toimintakykyisinä. Siksi tulee edelleen panostaa sotiemme veteraanien kuntoutukseen ja mahdollisuuksien mukaan kotiin tuotaviin palveluihin. Se on meidän velvollisuutemme ja kunniatehtävämme. Palvelut tulee rakentaa joustavasti jokaisen veteraanin tarpeita vastaaviksi. Jokaisen kunnan tehtävä on varmistaa, että veteraanit saavat tarvitsemaansa tukea.

Arvoisat kuulijat. Minulla on ollut viime vuosina mahdollisuus toimia rintamaveteraani asiainneuvottelukunnassa jäsenenä. Esityksestämme eduskunta nostaa sotaveteraanien rintamalisää huhtikuun alusta nykyisestä 50 eurosta 125 euroon. Kyseessä on suurin korotus, mitä rintamalisään on koskaan tehty.

Yhteisellä edunvalvontarintamalla saatiin aikaan myös toinen viime vuosien huomattavimmista parannuksista: marraskuun 2019 alusta voimaan astui lakimuutos, millä veteraanien kotona asumista tukevat palvelut saatiin vihdoin maksuttomiksi. Nämä ovat pieniä asioita, mutta asioita, jotka olisi pitänyt hoitaa jo vuosia sitten.

Veteraanien viimeinen iltahuuto lähestyy ja rakkaamme siirtyvät historiaan ja muistoiksi elämäämme. Yksi lähes unohdettu ryhmä on mielestäni sotaorvot. He, jotka menettivät sodassa yhden tai jopa molemmat vanhemmat. Näkisin, että heidät tulisi huomioida paljon paremmin, vaikka heillä ei veteraanitunnusta olekaan. Sota on varmasti jättänyt heihinkin oman armottoman merkkinsä.

Elämme tällä hetkellä aikaa, jossa kansainvälisyyttä, avoimuutta ja jopa demokratiaa haastetaan enemmän kuin aikaisemmin. Elämme myös koronaviruksen aikaa, aikaa jolloin jopa kätteleminen luo oman uhkansa. Uskon, että selviämme myös tästä viruksesta kunnialla, kuten selvisimme talvisodasta.

Mielestäni terveeseen isänmaallisuuteen ei kuulu vihan ja vastakkainasettelun lietsominen. Tämä ero on tehtävä kaikille selväksi. Minulle isänmaallisuudessa on kyse rakkaudesta ja omistautumisesta oman kotimaan hyväksi. Isänmaallisuus tulee nähdä parhaimmillaan koko kansakuntaa yhdistävä voima, jota on vaikeaa murtaa. Tämä isänmaallisuus korostui erityisesti talvisodassa, missä vapaussodan osapuolet yhdistyivät yhteistä vihollista vastaan.

Sotiemme veteraanien tärkein perintö ja viesti meille nuoremmille sukupolville on yksinkertainen, rauhan vaaliminen. Se korostuu erityisesti tilanteessa, jossa turvallisuusympäristömme on muuttunut nopeasti. On erittäin vaarallista, mikäli muistimme sotien kauhuista hämärtyisi. Rauhan vaalimisen lisäksi keskeistä turvallisuudessa on uskottava maanpuolustus. Myös sen ovat veteraanipolvet meille opettaneet. Tällä hetkellä ei mielestäni uskottava maanpuolustustuksemme ole uhattuna.

Nämä täällä sankarihautoihin siunatut veteraanimme antoivat isänmaalle kaikkein rakkaimman, oman henkensä. Heidän muisto ei vanhene, vaikka miespolvet vaihtuvat. Haluankin näin lopuksi kiittää Rääkkylän kunnan puolesta teitä koko veteraanisukupolvi. Te olette pitäneet aikanaan huolta siitä, että voimme järjestää tällaisia tapahtumia. Kiitos! Samalla haluan toivottaa teille kaikille paikallaolijoille Jumalan siunausta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *