Poliisin määrä nousee hitaasti

Kansanedustaja Seppo Eskelinen (sd) kirjoitti Karjalaisessa (6.3) täyttä asiaa muun muassa poliisin toimintakyvyn varmistamisesta. Tämä oli laskelmieni mukaan häneltä jo toinen poliisiorganisaatiota ja turvallisuutta hyväilevä kirjoitus. On erinomaista, että Eskelinen on myös poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja. Tällöin hän voi aitiopaikalta vaikuttaa ja seurata asioiden parantumista. Puheet ja lehtikirjoitukset tulee myös saattaa teoiksi. Valitettavasti historia ei tue demarihallitusten poliisimyönteisyyttä.

Vuosina 2003 – 2007 SDP oli hallituksessa jolloin poliisivirkoja vähennettiin 410 kpl. Vuosina 2007 – 2011 SDP oli oppositiossa ja poliisivirkoja lisättiin 285 kpl. Vuosina 2011 – 2015 SDP oli jälleen hallituksessa ja heillä oli jopa valtiovarainministerin salkku, poliisivirkoja vähennettiin jälleen 393 kpl ja lakkautettiin Liikkuva poliisi. Tämä hallituskokoonpano teki myös valmiit leikkauslistat poliisivirkojen osalle vuodelle 2015. Mikäli vuosien 2015 – 2019 hallitus olisi leikkauslistat toteuttanut, olisi poliisivirkojen määrä edelleen vähentynyt.

Vuosien 2015 – 2019 hallitus teki kuitenkin omat ratkaisut. Poliisien määrän väheneminen saatiin pysäytettyä ja poliisin peruskoulutuksen opiskelijapaikkojen määrä saatiin nostettua 400 opiskelijaan/vuosi. Tällä hetkellä poliisiammattikorkeakoulu Tampereella pullistelee oppilaista, enempää Hervantaan ei oppilaita mahdu. Samaan aikaan eläkkeelle tai muihin töihin lähtee vuosittain noin 300 poliisia. Jäämme siis noin 100 poliisia plussalle vuosittain. Pidän erittäin tärkeänä, että tällä hallituskaudella saadaan turvattua rahoitus valmistuneille poliiseille, ettei heitä kouluteta kortistoon tai muihin tehtäviin. Nykyisen hallitusohjelman on hyvä luvata poliisien määrän kohoavan 7500 poliisiin vuoteen 2020 mennessä, kun päätökset on tehty jo edellisellä hallituskaudella.

Eskelisen kirjoituksesta puuttui turvallisuuden tuottajista palo- ja pelastuslaitos sekä hätäkeskuslaitos. He ovat jo pitkään toimineet alimitoituksella ja toimintansa kipurajoilla, vaikka ovat ensimmäisenä tulessa silloin kun apua tarvitaan. Toivottavasti he eivät nykyiseltä hallitukselta unohdu.

Sanomalehti Karjalainen 14.3.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *