Kantelu Ruokavirastosta

Timo Haapasalo, Anssi Vainikka ja Jaakko Haverinen ovat Karjalaisen 28.1.2020 mielipidekirjoituksessaan entistä epäuskottavampia. Samaan aikaan, kun he väittävät kalojen tuntevan kipua, he perustelevat pyydä ja päästä -kalastusta eettisestikin sillä, että se on täysin laillista. Siis mielihyvän tuottaminen itselle kalojen kustannuksella. Samalla he väittävät, ettei Suomessa ole käytännössä pyydystä ja päästä kalastusta. Tiedän Suomessa olevan useita kalastuskohteita, joissa saa kalastaa, mutta kalaa ei saa ottaa mukaansa vaikka on kalastusluvan kohteeseen maksanut. Pyydystä, valokuvaa, suukottele ja vapauta suupielensä repinyt kala!

Tämän lisäksi he väittävät, että kalalla olisi itseisarvo. Itseisarvoa ei ole kalalle tai muillekaan eläimille lakiin kirjoitettu. Ellette tarkoita itseisarvolla sitä, että uhanalaisille kaloille määriteltiin viime hallituskaudella arvo eduskunnassa tekemäni toimenpidealoitteen mukaisesti.

Kerrotte viimeisimmässä Karjalaisen kirjoituksessa, ettei pienen kalan entsymaattinen pilaantuminen ole mikään todellinen ongelma. Ihan tiedoksi, että esim. viime talven kiiskipilkin sm-kisastakin kaikki kalat lähtivät paikalliselle elintarvikeyrittäjälle purkkikalaksi. Kalojen hyödyntämiseen pyritään myös pienemmissä kilpailuissa.

Ruokaviraston virheellisen laintulkinnan mukaan eläinsuojeluviranomaiset juoksevat onki- ja pilkkikisoissa vahtimassa, onko saaliskalat muistettu välittömästi tappaa. Tämän vuoksi olen yhdessä Heikki Matikaisen kanssa tehnyt yksityishenkilöinä jo 20.1.2020 kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Ruokavirastosta. Heikki Matikainen tunnetaan maakunnassa muun muassa ammatistaan kihlakunnan syyttäjänä ja useista maajoukkue-edustuksista erilaisissa onki- ja pilkkikilpailuissa.

Pyydämme eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään onko Ruokavirasto syyllistynyt vakavaan tieteelliseen vilppiin, koska se on jättänyt virallisissa lausunnoissaan eläinsuojelulaista tarkoitushakuisesti viittaamatta vastakkaisiin näkemyksiin ja vaihtoehtoisiin tutkimustuloksiin kalojen tietoista kärsimystä koskevassa asiassa.

Ruokaviraston pitäisi olla tietoinen kielteisistä tutkimustuloksista, koska he antavat tieteeseen ja tutkimukseen pohjautuvia julkisia viranomaislausuntoja. Sekä teoriaa-tukevat, että teoriaa-ei-tukevat tieteelliset julkaisut ovat internetin kautta nykyään kaikille helposti saatavilla.

Kari Kulmala, sin

Sanomalehti Karjalainen 31.1.2020

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.918946

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *