Yksin asuvat huomioon päätöksissä

Joulu on perinteisesti perheen ja lasten juhla. Joulun aikana käymme haudoilla, joulukirkossa sekä tervehtimässä yksin asuvia lähimmäisiämme. Toivottavasti yksin asuvat eivät unohdu heti joulun jälkeen. Tilastojen mukaan heillä menee useimmilla mittareilla keskimäärin muuta väestöä huonommin. Kuolleisuus on suurempi, koettu terveys on huonompi ja psyykkinen kuormittuneisuus ja masennus on yleisempää kuin perheellisillä.

Työllisyysaste on matalampi ja tulot ovat pienemmät, joten toimeentulokin on niukempaa. Asumis- ja elämismenorasite on suurempi kuin perheellisillä. Yksin asuva maksaa kaiken itse, jopa Yle-veron. Asunnon vuokrakin on sama, asuipa siinä yksi tai useampi asukas.

Yksin asuvat kokevat usein syrjityksi tulemisen tunnetta. Huomiotta jättäminen on yleisin heihin kohdistuva syrjinnän muoto. Siviilisääty ei kuulu niiden asioiden piiriin, joita laki suojaa syrjinnältä. Tämä mahdollistaa muun muassa sen, etteivät he saa verotuksessa työasuntovähennystäkään. Työn verotuskin on heillä perheellistä korkeampaa.

Yksin asuvat ovat myös keskimäärin yksinäisempiä kuin perheelliset. Tämä korostuu erityisesti ikäihmisillä, joilla yksin asuminen lisää laitosasumiseen päätymisen riskiä sekä asumis- ja kotipalveluiden käyttöä.

Yhteiskuntamme ei ole tunnistanut yksin asuvien vaikeuksia, eikä ole pitänyt heidän tarpeita riittävästi esillä. Tähän tarvitaan muutos! Siniset puolueena tunnistavat yksin asuvat yhteiskuntamme toisena väestöryhmänä perheiden rinnalla. Haluamme osaltamme muuttaa heidän verotusta, kotitalouskohtaisia maksuja sekä elinkustannuksia. Näistä useimmat vaativat lakimuutoksia ja sitä vartenhan on eduskunta.

Kari Kulmala, Siniset rp:n puheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 24.12.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *