Huumeet kiellettyjä jatkossakin

Suomen turvallisuudesta vastaava sisäministeri Ohisalo uutisoi 30.10.2019, että Vihreät kannattavat huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta, koska puolueen kanta laittomien päihteiden käytön ja pienten määrien hallussapidon rangaistavuudesta on linjattu jo muun muassa heidän puolueen poliittisessa ohjelmassa. Ongelma on siinä, että ministeri Ohisalo vastaa omalta osaltaan Suomen turvallisuudesta. Huumeiden käytön rangaistavuuden poistaminen ei paranna turvallisuutta, päinvastoin se luo turvattomuutta ja rikollisuutta. Huumeet eivät ole ilmaisia eli jostain on löydyttävä rahat päivän annokseen, joko laillisesti tai sitten laittomasti.

Samassa uutisessa ministeri Ohisalo vaatii myös päihdeongelman ennakoivaa hoitoa siten, etteivät nuoret aloittaisi laittomien päihteiden käyttöä laisinkaan. Tämä on hieman ristiriidassa hänen aikaisempaan lausuntoon nähden, joka mahdollistaa nuorelle huumeiden hallussapidon ja käytön.

Eduskuntaan tulee ensi vuonna käsiteltäväksi kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistusten poistosta. Aloitteessa ehdotetaan muun muassa lakimuutosta, missä 18 vuotta täyttäneellä voisi olla 25 grammaa kannabista hallussaan ilman, että siitä rangaistaisiin. Määrä tuntuu pieneltä, mutta sitä se ei ole. Nuoret käyttävät kannabista monesti porukalla, joten osa heistä voi olla alle 18 vuotiaita. Heitä siis rangaistaisiin ja yli 18 vuotiaita ei. Aloite ei kuulosta uskottavalta eikä järkevältä.

Sinisten linja huumausaineisiin on selvä. Huumeiden myynnin, hallussapidon ja käytön tulee olla jatkossakin rangaistavaa. Huumausaineissa ei ole mitään hyvää, ellei se ole tarkoitettu yksittäiselle henkilölle lääkärin määräyksellä lääketieteelliseen käyttöön.

Kari Kulmala

Siniset rp:n puheenjohtaja

Sanomalehti Karjalainen 1.11.2019

Savon Sanomat 1.11.2019

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *