Ei ympärivuotista verkkokalastuskieltoa Saimaalle!

Kansalaisaloitteessa vaaditaan ympärivuotista verkkokalastuskieltoa Saimaalle, saimaannorpan vuoksi. Tämä ei ole ajatuksena uusi. Sitä vaati Karjalaisessa jo 31.7. 2014 nykyinen vihreiden ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Minä en kannata ympärivuotista verkkokalastuskieltoa koko Saimaalle. Rajoitukset tulee olla vapaaehtoisia ja kohdistua vain alueille, missä norppaa todella esiintyy.

Uhanalaisten kantojen säilymiseksi on joskus tehtävä radikaalejakin ehdotuksia ja toimenpiteitä. Ehdotuksissa pitää olla kuitenkin mukana realismia, eikä päätöksiä tule tehdä tunteiden pohjalta. Päätöksissä tulee huomioida myös ihminen, tässä tapauksessa verkoilla kalastava kaupallinen tai vapaa-ajan kalastaja sekä kalataloustuotteita jatkojalostava yrittäjä. Mistä tulee esimerkiksi korvaus kalatalousyrittäjille, joiden tulot romahtavat?

Tällä hetkellä osa kalastuskunnista on jo vapaaehtoisesti rauhoittanut vesialueitaan verkkokalastukselta. Verkkokalastuskiellolla on ollut siten kansalaisten tuki takanaan. Saimaa on ollut norpalle, kuten myös ihmiselle, vuosituhansien ajan koti ja on sitä myös jatkossa. Mikäli Saimaalle julistetaan norpan vuoksi verkkokalastuskielto ympärivuotiseksi, kääntyy kielto lopulta norppaa vastaan. Näin on tapahtunut jo suden suojelussa. Eikö tästä ole opittu mitään?

Minun sydämeni sykkii norpalle, mutta ymmärrän ja hyväksyn myös sen, että joka vuosi tulee muutamia menetyksiä. Viime talvena syntyi n. 70 kuuttia. Tällä hetkellä norpista muutama on menehtynyt ihmisen tekemään pyydykseen. Muutama norppa on kuollut myös vanhuuttaan. Paljon on vielä tekemättä norpan suojelemiseksi, mutta nimenomaan valvonnan, tiedotuksen ja valistuksen osalta, ei pakolla tai hengiltä suojellen.

Itse näkisin verkkokalastuskieltoa tärkeämpänä, että toimenpiteet kohdistettaisiin siihen, että sisäsiittoisen saimaannorpan geeniperimää saataisiin uudistettua. Noin 400 norpan suuruinen populaatio on jakautunut moniin osapopulaatioihin, eivätkä ne enää sekoitu keskenään. Tämä luonnollisesti köyhdyttää perimää enitisestään.

Verkkokalastaja ja saimaannorppa mahtuvat samoille Saimaan kalavesille jatkossakin.

Kari Kulmala, Sininen tulevaisuus rp:n pj

Lähetetty 11.7.2019, Sanomalehti Karjalainen julkaisi 19.7.2019

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *