Rajoitettu ajo-oikeus maaseudulle

V8-moottorin ääni on monen mielestä se ainut oikea ääni, niin myös minun. Eräät puolueet olisivat kieltämässä jopa polttomoottorilla toimivan auton äänen. Perusteena tälle he kertovat olevan ilmastonmuutoksen estämisen. On kuitenkin hyvä tietää vähän faktoja asiasta, eikä langeta heti hysteriaan.

Suomen osuus kaikesta maailman fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvista hiilidioksidipäästöistä on vain 0,14 prosenttia. Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat yhteensä 56 miljoonaa tonnia, kun esimerkiksi Intian päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia. Jotain suhteellisuudentajua siis keskusteluihin.

Meillä kaikilla ajo-oikeus loppuu jossain vaiheessa. Monesti se johtuu omasta terveydentilasta, ei niinkään ikävuosista tai ilmaston lämpenemisestä. Kun ajo-oikeus loppuu, tulee heti mietittäväksi, miten normaalit arkitoimet hoidetaan. Miten onnistuvat normaalit asioinnit, kaupassa ja terveyskeskuksessa käynnit?

Yhdeksi keinoksi ehdotan rajoitettua ajo-oikeutta. Ehdotus ei ole uusi, mutta sen toimivuutta ei ole vielä riittävästi tutkittu. Siinä iäkäs kuljettaja voisi ajaa tuttua ja turvallista tietä asunnoltaan kauppaan, apteekkiin tai terveyskeskukseen, mutta ei enää isompiin kaupunkeihin. Tämä mahdollistaisi hänen asumisensa edelleen maaseudulla.

Kuljettajan terveydentilan arviointi tulee olla jatkossakin aina lääkärin tehtävä.

Sanomalehti Karjalainen 12.4.2019 (kirjoitus 2/3 lyhennettynä)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *