Vastauksiani Kotiseutu-uutisten kysymyksiin

Tässä on vastauksiani Kotiseutu-uutisten tekemiin kysymyksiin:

1) Mitkä ovat mielestäsi alueemme tärkeimmät liikennehankkeet?

Peruskunnostus teille 23 ja 9. Ne ovat tärkeimpiä tiehankkeita Rääkkylän ja Liperin alueilla unohtamatta meidän alempiarvoisia teitä, joiden kunnossapitoon on löydyttävä rahaa. Koululaiset on saatava kouluun, maito meijerille ja puut tehtaisiin lähes joka päivä.

2) Mitä mieltä olet tiestön kunnosta?

Varsinkin näin keväällä kaikki tiet ovat kelirikossa jollain tavoin. Tiestön kunnossapitoon on tällä hallituskaudella laitettu yli miljardi euroa, korjausvelkaa oli 2,5 miljardia euroa hallituskauden alkaessa. Tiet ovat kuitenkin kuin omakotitalo, että kun olet jossain tehnyt remonttia, niin seuraava kohde odottaa. Tienhoitoon on laitettava vähintään saman verran rahaa seuraavallakin hallituskaudella. Tässä asiassa ei voida säästää.

3) Miten edistäisit työllisyyttä?

Palkkatuki on edelleen hyvä työllistäjä. Mestari-kisällimallissa olisi edelleen kehittämisen aika. On myös tärkeää kehittää osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työmarkkina-asemaa parantavia palveluita niin, että ne tuovat tukea heidän työllistämiseen, työssä jaksamiseensa sekä työssä pysymiseen. Palveluiden pitää olla kaikille räätälöityjä ja ketterästi saavutettavissa sekä sellaisia, että ne aidosti edesauttavat työllistymistä.

4) Onko sote-uudistuksen valmistelua jatkettava? (Miten/minkälaisen mallin mukaan?)

Kyllä on. Soten järjestämisen ja rahoittamisen laajemmista hartioistahan ollaan oltu yhtä mieltä. Samoin demokratiavajeesta nykyisissä kuntayhtymissä. Mielestäni oikea pohja on edelleen perustellusti maakuntamalli sisältäen suoran kansanvaalin. Maakunnat ovat olemassa oleva hallinnon taso ja hyvin lähellä erikoissairaanhoitoa tuottavaa sairaanhoitopiirirakennetta. Siis paras mahdollinen ja luonnollisin pohja. Maakuntien väestömääräerojen kauhistelut ovat lähinnä naurettavia, koska ovathan erot sairaanhoitopiirien asukasmäärissä olemassa nytkin. Maakuntamallissa tosin rahoitus tulisi valtiolta eikä kunnilta, kuten nykyisissä kuntayhtymissä, mikä on oleellinen parannus maanlaajuisen tasavertaisuuden kannalta.

5) Miten suitsisit ilmastonmuutosta? Vai onko ilmastomuutoksesta tarpeen edes kantaa huolta?

Ilmastomuutos on tärkeä asia, mutta sillä ei pidä syyllistää tavallista maalla asuvaa ihmistä, joka ajaa autolla, syö punaista lihaa ja lämmittää taloaan puilla. Jokainen meistä voi omilla pienillä toimillaan suitsia ilmastonmuutosta. Suomi on maailman johtavia maita ilmastonmuutoksen suitsimisessa, joten annetaan omaa osaamistamme muiden käyttöön.

6) Mitä tekisit nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi?

Tärkein tehtävä on löytää työikäisille töitä ja sitä nuoremmille hyvä harrastus ja kaveripiiri. Syrjäytyminen on yksi turvallisuutta vähentävä seikka, joten se on otettava vakavasti.

7) Miten edistäisit lapsiperheiden hyvinvointia?

Lapsiperheiden tukemiseksi on vielä paljon tehtävää. Lapsilisien korotuksella on tietenkin oma merkityksensä samoin kuin vanhempainvapaiden käytöllä. Kodinhoitotukea ei saa lyhentää ja lasten vanhempien tulee itse saada päättää kuka lasta kotona hoitaa tai missä heidän lapsia hoidetaan. Yksinhuoltajien asemaa olisi mahdollista parantaa mm verotusta keventämällä. Yksinasujat ovat muutenkin yhteiskunnassamme väliinputoajien joukossa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *