Ammatillisen koulutuksen turvaaminen

On tärkeää turvata yhdenvertaiset palvelut, myös ammatillisessa koulutuksessa, sen saatavuudessa ja laadullisuudessa. Harvaan asutulla alueella on välimatkat pitkiä ja palveluiden saaminen vaikeampaa. Emme voi enää karsia koulutukseen liittyvistä asioista. Olemassa olevat koulutukseen liittyvät palvelut, kuten ammattiopetus, tulee säilyttää ja sitä pitää edelleen kehittää. Opinnoissa tulee olla enemmän ketteryyttä ja mahdollisuutta räätälöidä ne opiskelijalle sopivaksi. Näin ehkäistään työttömyyttä ja syrjäytymistä, kun koulutamme opiskelijalähtöisyydestä.

Opetusvastuu tulee olla edelleen opettajilla oppilaitoksissa sen sijaan, että kentälle lisätään vastuuta. Teoriaopetus tulee tapahtua oppilaitoksessa opettajan vastuulla. Kentän ylimääräinen vastuuttaminen lisää siellä toimivien työtaakkaa ja samalla eriarvoistaa opiskelijoita. Mikäli kenttä pääsääntöisesti opettaa opiskelijaa, ohjaaja vaikuttaa vahvasti siihen millaista opetusta opiskelija saa. On selvää, että työssäoppimista tulee olla, sillä käytäntö opettaa monesti enemmän kuin koulun penkillä opiskelu. Näin toimien oppilaitoksen ja työmaailman välillä mahdollistetaan tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu kaikille. Samalla saavutamme tarpeellisen laadun, jonka turvaa myös se, että tietyillä aloilla on soveltuvuustestit. Näin turvataan oikeudenmukaisuus opiskelijalle, asiakkaalle ja hänen työnantajalleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *