Tarvitsemme lähi- ja luomuruokapäivät

Suomalaisella ruualla on erinomainen maine maailmalla. Se ruoka, mikä meillä tuotetaan tavanomaisilla menetelmillä, vastaa monessa maassa heidän luomutuotantoaan. Suomalaisen ruokajärjestelmän kilpailukyvyn perustana onkin kestävä, eettinen, laadukas ja kilpailukykyinen alkutuotanto. Tätä järjestelmää ei saa pilata vaan siitä on otettava kaikki hyöty irti. Koko alkutuotannon säilyminen Suomessa on ensiarvoisen tärkeää myös jalostavalle elintarviketeollisuudelle sekä meidän huoltovarmuudelle.

Suomessa monet haluavat syödä suomalaista lähiruokaa ja ovat valmiit maksamaan siitä, vaikka hieman enemmän. Suomalainen tuote on kunnossa, eikä juuri kukaan edes kyseenalaista sen laatua. Nyt olisi korkea aika edistää lähiruoan menekkiä lisäämällä lähiruoan osuutta julkisissa hankinnoissa. Samalla kun satsaamme omalla alueella tuotettuun ruokaan, saadaan lähialueella aikaan myönteisiä kerroinvaikutuksia, mitkä näkyvät muun muassa työpaikkoina. Maaseutu pysyy asuttuna ja huoltovarmuuskin on siten lähellä.

Suomalaiset luonnon antimet, kuten marjat, sienet ja yrtit ovat erinomaista superfoodia. Myös luomutuotanto ja ihmisten kiinnostus luomua kohtaan kasvaa koko ajan, ja pidän sitä erittäin hyvänä asiana. Ennakkoluulot luomua kohtaan vähenevät koko ajan. Viime vuonna luomutuotteiden myynti vähittäiskaupoissa kasvoi yhdeksän prosenttia vuodesta 2017. Kahtena edellisvuonna kasvua oli jopa 13–14 % aikaisempiin vuosiin verrattuna. Lastenruokien tuoteryhmässä luomun koko markkinaosuus on noussut jopa 20 %: iin.

Herätys! Millä muulla tuotteella, kuin luomulla, on näin kova kasvupotentiaali? Tällaisia luomualan onnistuneita esimerkkejä pitäisi nostaa säännöllisesti esiin, sillä tämä kannustaisi Suomessa alkutuottajien siirtymistä luomutuotantoon ja lisäisi samalla tuotteiden menekkiä entisestään.

On selvästi nähtävissä, että Suomessa erityisesti nuoret aikuiset ovat ottamassa luomuruuan omakseen. Samanlaista kehitystä on nähtävissä myös Euroopassa ja tietyissä Aasian maissa. Muun muassa Japaniin menisi luomuruokaa enemmän kuin sitä kukaan pystyy toimittamaan. Siellä yli 65 vuotiaitakin on lähes 30 miljoonaa ja suurin osa heistä on hyvävaraisia ja haluavat syödä terveellisesti. Japanissa olisi luomulle erinomaiset markkinat, kuka ehtii ensin? Koska Suomen hallitus on sitoutunut toteuttamaan kansallista luomuohjelmaa, tulee silloin myös tukea luomualaa tavoitteen saavuttamiseksi ja uusien luomuyrittäjien siirtymistä luomun pariin. Tätä odotan!

Suomessa luomun osuuden kasvattaminen julkisella sektorilla tuntuu olevan kaikkein haastavinta. Luomun käyttöä kuntien ja kaupunkien ammattikeittiöissä lisäisi luomun näkyminen myös niiden ruokastrategioissa. Ruotsissa ja Tanskassa luomun osuus on julkisella sektorilla jo lähes 70 prosenttia, mutta Suomessa vain noin 5 prosenttia. Luomun lisääminen ruokalistoille onnistuisi ainakin ruokalistaa ja reseptiikkaa muuttamalla. Avaintekijänä suunnittelussa olisi lisätä edullisimpien raaka-aineiden osuutta. Emme välttämättä tarvitse julkisen sektorin laitoksiin kasvispäivää, mutta tarvitsemme ehdottomasti lähi- ja luomuruokapäivät. Vain kaksi päivää viikosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *