Maksuja on tasapuolistettava

Suomessa on huomattava määrä autiona olevia kiinteistöjä, joissa ei ole todistetusti asuttu enää vuosiin. Näistä kiinteistöistä omistaja joutuu maksamaan jäte- sekä ekomaksun, vaikka kiinteistöstä ei synny jätettä. Mielestäni tämä on varsin erikoista ja lakia on tältä osin muutettava eduskuntaan 4.4.2018 jättämäni lakialoitteen mukaisesti. Mielestäni vain syntyneestä jätteestä tulee maksaa jäte- tai ekomaksu. Pelkästään jätteiden kuljetusta ei tarvitse tällä tavoin tukea. Siihen on olemassa muita keinoja.

On olemassa kiinteistöjä, joissa talviaikaan ei ole sähkön kulutusta tai se on hyvin vähäistä. Näistäkin kiinteistöistä omistaja joutuu maksamaan sähkön siirtohintaa. Ainoa keino saada maksua alaspäin olisi muutto halvemman sähköverkonhaltijan alueelle. Kaupungeissa hinnat ovat usein harvaan asuttuja alueita halvemmat eli maaseudulla asuminen maksaa jälleen kaupunkialueita enemmän. Tämä vähentää maaseudulla asumisen houkuttelevuutta ja senkin vuoksi sähkön siirtohintoja on tasapuolistettava, tarvittaessa lakia muuttamalla.

Siirtohintoja perustellaan mm. sähkön toimintavarmuuden parantamisella. Tällä rahalla tehdään esim. maakaapelointeja, joiden arvioidaan toimivan jopa sata vuotta. Ei ole kuitenkaan oikein, että vain yksi sukupolvi maksaa kaapeloinnin. Maakaapelointiin siirtymällä sitoudumme helposti siihen, että muiden energiantuottotapojen kehittämistä ei tosiasiassa edes tehdä.

Sanomalehti Karjalainen 16.2.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *