Maatalouden rahoitus on turvattava

Maatalouden toimintaedellytyksiä vaikeuttaa sääolosuhteiden lisäksi muun muassa yrittäjien pääoman puute. Tällä hetkellä maatalousmyönteisiä pankkeja on harvassa. Erityisen vaikeaa on saada lainarahaa erilaisille pakollisille investoinneille.

Seuraavalle EU:n ohjelmakaudelle on tarve kehittää maatalouden rahoitusta. Mielestäni Finnveran takaus olisi yksi hyvä vaihtoehto mietittäessä vakuusmalleja maatalouden rahoitukseen. Tällä hetkellä tämä rahoitusmahdollisuus on käytössä lähes kaikilla muilla toimialoilla, lukuun ottamatta maa- ja metsätaloutta. Finnveran rahoitusmallit sopisivat hyvin myös maatalouden omistajanvaihdosten edistämiseen sekä luomutuotantoon siirtymisessä.

On selvää, että pelkkä vakuus pankkilainassa ei sinällään paranna investointien kannattavuutta tai turvaa kenenkään viljelijän etua, koska sen ensisijainen tarkoitus on rahoituksen myöntäjän riskien pienentäminen, mutta päättäjien tulee mahdollistaa investoinit maatiloilla ja turvata viljelijöiden tulojen ja elinkeinon kehitys. Näin siinä tapauksessa, että haluamme edelleen syödä Suomessa tuotettua, puhdasta ruokaa.

Hyviä vaihtoehtoja ovat tietenkin Makeran kehittäminen tai EU:n rahoitusvälineiden rakentaminen osaksi tulevan ohjelmakauden CAP -suunnitelmaa. Tällöin rahoitus tapahtuisi EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kautta.

Odotan vastuuministeriltä vastausta kirjalliseen kysymykseeni maatalouden rahoituksen turvaamisesta. Olisiko Finnvera yksi sellainen?

Sanomalehti Karjalainen 9.2.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *