Vastauksia Karjalaiseen seksuaalirikoksista

Sanomalehti Karjalaisesta tuli kysely kansanedustajille. Näin vastasin nettirikollisuudesta ja ulkomaalaisten henkilöiden tekemiin seksuaalirikoksiin.

– Jo 9-10-vuotiaiden lasten seksuaalinen häirintä on yleistä etenkin digitaalisessa maailmassa. Pidättekö tilannetta huolestuttavana?

Pidän asiaa erittäin huolestuttavana! Tämä on huomattu jo aikaisemmin erityisesti poliisitaustaisten kansanedustajien toimesta ja esim. viimeisimmässä eduskunnan jakovarasta joulun alla tämän estämiseksi annettiin poliisille n. 200 000 euroa korvamerkittyä rahaa. Poliisin työpanosta tulee kohdentaa lasten seksuaalirikosten tutkintaan entistä enemmän.

– Pitäisikö meillä olla järeämmät keinot puuttua ja estää seksuaalista häirintää nimenomaan digitaalisessa maailmassa? Ja jos, niin millaisia nämä keinot voisivat olla?

Erityisesti telepakkokeinojen käyttöä tulisi lieventää seksuaalirikosten osalta. Poliisilta puuttuu mielestäni edelleen myös riittävät resurssit digitaalisessa maailmassa tapahtuvien rikosten estämiseksi.

– Pitäisikö seksuaaliseen häirintään liittyviä rangaistuksia koventaa? Jos, niin miten?

Koko seksuaalirikosten lainsäädäntö (Rikoslaki 20 luku) tulisi uudistaa ajan tasalle. Kaikkien seksuaalirikosten tuomioiden alarajaa tulisi nostaa. Lapseen kohdistuvan raiskauksen ja seksiin pakottamisen tuomion on oltava mielestäni aina ehdoton. Tuomioistuimien tulisi käyttää rangaistuksia määritellessään enemmän muutakin kuin rangaistusasteikon lievintä kolmannesta. Tämä on kuitenkin vakiintunut toimintatapa, jota esim. käräjäoikeuden on ilmeisesti vaikea muuttaa. Ehkä pelätään liikaa sitä, että hovioikeus lieventää heidän tekemää tuomiota. Kysehän ei ole kuitenkaan tuomarin kasvojenmenetyksestä.

– Pitäisikö seksuaalirikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista tehostaa? Jos, niin miten?

Eduskunnassa on tällä hetkellä menossa useita lakiesityksiä, jotka edesauttavat näitä toimia. Näistä osa saadaan päätökseen tällä vaalikaudella. Mielestäni poliisin on kerrottava avoimemmin ulkomaalaisten tekemistä seksuaalirikoksista ja julkaistava heitä koskevat rikostilastot. Tämän lisäksi poliisin on laadittava turvapaikanhakijoiden rikoksentorjuntastrategia.

Ei voi olla oikein, että kun turvapaikanhakija hakee Suomesta itselleen turvapaikkaa, niin me joudumme hakemaan häneltä turvaa. Välittömästi silloin kun turvapaikanhakija tulee Suomeen, hänelle tulee kertoa mitä täällä saa tehdä ja mitä ei. Tämän jälkeen nimi paperiin, että on asian ymmärtänyt ja sitoutunut noudattamaan Suomen lainsäädäntöä. Jos tätä sopimusta rikkoo ja saa lainvoimaisen tuomion esim. seksuaalirikoksesta, niin hänen matka lentokentälle alkaa välittömästi olipa kyse turvallisesta palautusmaasta tai sitten ei. Tällä edellä mainitulla esimerkillä olisi jo ennalta estävä vaikutus.

– Aiotteko itse kansanedustajana toimia lasten ja nuorten seksuaalisen häirinnän vähentämiseksi?

Olen pitänyt itseni ajan tasalla koko ajan eli viime päivinä tapahtuneet ulkomaalaisten seksuaalirikokset eivät ole tulleet minulle yllätyksenä. Tein jo vuonna 2015 kirjallisen kysymyksen 331/2015 vp eduskunnassa: Kirjallinen kysymys naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä: Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, että naisiin ja nuoriin tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää saadaan vähennettyä sekä heidän seksuaalinen koskemattomuutensa turvattua?

Jatkossakin kansanedustajan tulee tietää, mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu, ettei tällaiset asiat tule yllätyksenä, kuten näyttää monelle kansanedustajalle tulleen. Valitettavasti näitä asioita käytetään myös poliittisesti ja tarkoitushakuisesti väärin eli ”tanssitaan kuolleiden haudalla”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *