Haluammeko puolustaa koko Suomea?

Suomen tarve 7–10 miljardin euron 64 hävittäjille on herättänyt keskustelua tällä viikolla. Tämä 64 hävittäjää on linjattu puolustusselonteossa ja päätetty talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ja näen asian niin, että tästä lukumäärästä ei ole mitään tarvetta tinkiä. Päinvastoin turvallisuusympäristössämme tapahtuneiden muutosten myötä koneiden määrää tulisi ennemminkin lisätä kuin vähentää. Suomen puolustus tulisi nähdä kokonaisuutena.

Hävittäjähankinnalla on valtava merkitys uskottavan puolustuskykymme luomisessa. Nykyinen hävittäjämäärä ja niiden avaama uusi työskentelymalli ovat luoneet aikaisemmin Suomen ilmapuolustuksen uskottavan ja johdonmukaisen perusrakenteen. Tätä mallia ei saa nyt romuttaa!

Toimintaa tukee muu puolustusvoimain kalusto sekä yleinen asevelvollisuusjärjestelmä, jota Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) ansiokkaasti tukee. Lähes 100-vuotiaan Rajavartiolaitoksen toimintaa ei sovi tässäkään yhteydessä unohtaa. Hävittäjien ja yleensäkin puolustusvoimain materiaalihankinnoissa tulee miettiä, haluammeko puolustaa koko itsenäistä Suomea?

Jos hävittäjien määrästä nyt tingitään, niin sitten pitää määritellä alue, jota lopulta puolustamme. Olisiko se kenties Tampereelta etelään ulottuva Suomi? Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergin mukaan noin miljardilla eurolla voi turvata kehäkolmosen sisäpuolisen alueen.

Sanomalehti Karjalainen 23.1.2019

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *