Jatkossa lihan alkuperä tiedoksesi

Käyn keskimäärin vain kerran kuukaudessa syömässä kodin ulkopuolella, muuallakin kuin työpaikan ruokalassa. Syynä tähän on ollut, että tykkään kotiruuasta ja haluan tietää missä lautasellani oleva ruoka on valmistettu. Ravintoloissa en ole voinut olla varma, mikä on esim. lihan alkuperä.

Olen tunnetusti hyvän lihan ja kalan ystävä, vihanneksia syön kohtuudella. Pari viikkoa sitten ravintolassa syödessäni, kysyin tarjoilijalta lihan alkuperästä. Hän ei tiennyt ruuan alkuperää ja kertoi olevansa vain tarjoilija. Kerroin, että ehkä ensi keväänä tiedät, koska on mahdollisesti tulossa muutos ja perustelin hänelle kysymystäni seuraavasti:

”Jos lainsäädäntö saadaan vielä tällä kaudella voimaan, tulee ravintoloiden jatkossa ilmoittaa käyttämänsä tuoreen lihan alkuperä kirjallisesti. Tällainen lainsäädäntö on määrä saada voimaan jo tänä keväänä. Säädös koskee tuoretta, jäädytettyä tai jäähdytettyä lihaa, muttei raaka-aineena käytettyä raakaliha- tai lihavalmisteita.”

Minusta säädös pitäisi koskea niitäkin ja myös kalaa. Haluaisin tietää, missä lautasellani oleva kala on pyydystetty ja tuotettu. Onko se esim Puolassa salakalastuksella hankittua lohta?

Lihan ja siipikarjan lihan alkuperä tulee joka tapauksessa keväästä lähtien kertoa muun muassa kaikissa ravintoloissa, lounasravintoloissa, laitosruokaloissa,  pikaruokaravintoloissa, grillikioskeilla ja jopa kahviloissa. Nämä voivat kuitenkin jatkossa itse päättää, miten ilmoittavat alkuperämaan kirjallisesti kuluttajalle. Tämänhän voi tehdä vaikka liitutaululle tai seinälle laitettavalle paperille. Lakimuutoksen vaikutukset yrittäjälle ovat vähäiset.

Kuluttajalla on oikeus tietää ruuan alkuperä. Hänellä tulee olla myös mahdollisuus suosia lähialueella tuotettuja elintarvikkeita. Mielestäni kuluttajan kannattaa äänestää jaloillaan silloin kun ruuan alkuperää ei hänelle kerrota. Suomessa riittää ravintoloita, jotka haluavat noudattaa lainsäädäntöä ja joissa on maittavaa ruokaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *